Acordeonistul Pascal Contet, în concert la „Capitol” (video)

pascal contet

Timişorenii care vor alege să-şi petreacă seara de astăzi în Sala „Capitol” a Filarmonicii de Stat „Banatul” se vor putea delecta cu un concert simfonic de factură specială.

„După ţambalul devenit solist săptămâna trecută, iată că protagonistul spectacolului de azi va fi acordeonul, la care va cânta muzicianul francez Pascal Contet.

În total, programul concertului ce se va desfăşura sub bagheta dirijorală a maestrului Gheorghe Costin conţine opt lucrări, dintre care şapte în primă audiţie în urbea de pe Bega.

Iată compoziţiile pe care le vom asculta: Suita <<Estancio>> pentru orchestră de Alberto Ginastera, <<Strasmedianoche>> de Graciela Pueyo, <<La viruta>> de Fernando Fiszbein, <<Volver>> şi <<9 de Juhlo>> de Tomas Bordalejo, <<Libertango>> de Fernando Fiszbein, <<Amorul Vrăjitor>> de Manuel de Falla şi, la final, Suita <<Valentino>> de Christophe Julien.

Argentinianul Ginastera a creat un balet într-un act – o poveste de dragoste – la comanda impresarului american Lincoln Kirstein, în 1941. Era destinat a fi interpretat de trupa de balet American Ballet Caravan.

Compozitorul a extras patru dansuri alcătuind o suită, aceea pe care o vom asculta deseară. Vom audia în continuare <<Strasmedianoche>>, o lucrare concertantă semnată de Graciela Pueyo, o argentiniancă naturalizată în Franţa, la Strasbourg.

Născut în 1977 la Buenos Aires, Fiszbein a început studiile muzicale la 12 ani şi s-a specializat în chitară. Vreme de şase ani, a aprofundat armonia, contrapunctul, orchestraţia şi compoziţia. La finalul studiilor, în 2000, s-a stabilit în Franţa, unde a continuat să studieze compoziţia. Dintre creaţiile sale vom asculta două — <<La viruta>> şi <<Libertango”>>. Tot cu două lucrări este prezent în concert Tomas Bordalejo (<<Volver>> şi <<9 de Juhlo>>). Scrise iniţial pentru chitară, ele au fost mai apoi adaptatepentru acordeon.

Manuel de Falla figurează în program cu <<Amorul Vrăjitor>>. Este vorba despre un balet comandat în 1914 de Pastora Imperio, celebrul ţigan dansator de flamenco, acesta cerându-i expres un subiect pentru comunitatea etnică de care aparţinea. Prima prezentare a avut loc la Madrid în aprilie 1915, fără prea mare succes. În 1924, lucrarea a fost transformată într-un balet cu mare priză la public.

Este povestea unei tinere ţigănci din Andaluzia, Candela, promisă de foarte tânără ca soţie a unui om mult mai în vârstă. După ani, acesta moare în braţele amantei sale Lucia, iar Candela, rămasă văduvă, doreşte de acum să fie cu Carmelo, bărbatul pe care-l iubeşte cu adevărat…

Suita <<Valentino>> va încheia concertul. Autorul ei, Christophe Julien, a studiat la Conservatorul Superior de Muzică din Paris, apoi şi la Sorbona, ajungând unul dintre cei mai căutaţi compozitori de muzică de film şi televiziune.

Lucrarea din finalul programului a fost dedicată tocmai lui Pascal Contet, care ne va oferi o frumoasă incursiune în universul tangoului de după Carlos Gardel şi Astor Piazzolla”, subliniază Mircea Tătaru în avancronica sa.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *