Acord de parteneriat transfrontalier româno-maghiar

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș (CCIAT) a participat, recent, la un eveniment transfrontalier de anvergură, la Debrecen (Ungaria). Semnarea acordului de cooperare între patru camere de comerţ şi industrie din Ungaria (Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Békés) şi patru din România (Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare) a fost scopul întrunirii respective.

Întâlnirea a avut loc la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Hajdú-Bihar, în prezența reprezentanților camerelor de comerț semnatare, a președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei, a oficialilor administrației publice la nivel regional și național din ţara oaspete și ai mass-media. CCIA Timiș a fost reprezentată de Emil Mateescu, consilier al președintelui CCIAT.

La eveniment a fost prezent, totodată, şi dr. János Lázár, însărcinat guvernamental şi parlamentar al judeţului Csongrád, care a prezentat oportunitățile de cooperare și dezvoltare a infrastructurii în regiunea transfrontalieră. „În relaţiile dintre Ungaria şi România, cele două ţări sunt interdependente iar cea mai importantă sarcină a următorilor zece ani va fi creşterea competitivităţii, astfel încât România şi Ungaria să facă parte din nivelul mediu economic al Uniunii Europene”, a subliniat oficialul maghiar.

Dr. László Parragh, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei, a pus accentul pe faptul că România este al doilea partener important al Ungariei, după Germania. „Pe lângă aportul important de capital (Mol, OTP, Richter), suntem prezenţi în ţara vecină şi în industria alimentară, în agricultură, la gestionarea deşeurilor, în turism şi la fabricarea materialelor de construcţii. În ceea ce privește învățământul profesional dual, acesta se bucură de susținere politică și financiară din partea guvernului maghiar, iar camerele de comerț vor avea un rol important în asigurarea forței de muncă calificată”, a afirmat acesta.

Colaborare pe mai multe domenii

Pe baza acordului încheiat, părțile vor colabora în următoarele domenii: sprijinirea relațiilor de afaceri dintre companiile maghiare și cele române pe sectoare de interes (de pildă, industrie alimentară, IT&C etc.); organizarea de forumuri de afaceri și prezentări de firme; explorarea și promovarea oportunităților pentru crearea de companii mixte și proiecte de investiții pe terțe piețe; identificarea de proiecte europene, tranfrontaliere sau inter-regionale de interes comun; schimburi de experiență și bune practici în domeniul educației și al învățământului profesional în sistem dual; proiecte de mobilitate a forței de muncă; elaborarea de proiecte comune de dezvoltare și promovare a turismului; proiecte de dezvoltare a infrastructurii transfrontaliere. La realizarea obiectivelor propuse vor fi implicate, de asemenea, universitățile, institutele de cercetare și administrațiile publice din judeţele maghiare şi române angrenate în acordul transfrontalier.

0 Comments

No Comment.