Acestea sunt, probabil, singurele amintiri dintr-un sat dispărut…

Sătucul nu mai există de ani buni, însă locul pe care îl ocupa cândva, în apropierea vestitelor orezării şi pescării din comuna timişeană Banloc, a rămas în amintirea oamenilor cu numele cătunului de odinioară, Topolea -Topolyapuszta.

Românizat şi, mai apoi, maghiarizat, el are, de fapt, rădăcini… italiene, iar câte ceva despre istoria sa aflăm de la Cornel Toţa, fostul primar al localităţii, azi pensionar. La vârsta copilăriei, a apucat să vadă satul în multe rânduri, iar amintirile despre el i-au rămas vii şi dragi.

„Puţini mai ştiu astăzi că aşezarea Topolea a fost botezată astfel după… Topola și are legătură cu inginerii aduși din ţara lui Dante, dintr-un orășel de prin nord, să construiască faimosul <<canal italian>> care mai există și astăzi. Localitatea, de fapt un fel de colonie, era maghiară. 68 de familii de unguri își duceau existența în satul mic care avea, la vremea lui, și școală, și o biserică romano-catolică.

Demolarea caselor a început prin 1965, dar lăcașul de cult l-am prins și eu, căci a rămas în picioare până în 1976. Era mic, vechi, zugrăvit în alb și îmi era drag pe vremea când veneam pe-aici însoțit de tatăl meu, care muncea în apropiere.

Mi-a părut rău că a dispărut și, în urmă vreo șase ani, m-am gândit să marchez cumva locul pe care se înălța ea odinioară. O cruce frumoasă, patinată, găsită la… fier vechi, la Deta, a ajuns să fie amplasată chiar în porțiunea unde era cândva altarul.

Am ținut mult la asta, am cercetat ca să găsesc punctul exact și, apoi, am pus crucifixul, cu o inscripție amintind de sfântul lăcaș al credincioșilor catolici din Topolea. Am împrejmuit totul cu un gărduleț și aș fi fost dispus să cedez parcela cu monumentul Episcopiei Romano-Catolice, ca să rămână și să-l aibă cineva în grijă. O femeie de etnie maghiară se ocupă de el și, de Crăciun și de Paști, pune câte o floare lângă cruce”, ne spune Cornel Toța.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns