Acestea sunt DĂRILE pe care timişorenii le vor avea de suportat în 2016. Unii vor plăti de şase ori mai mult decât anul trecut!

Intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod fiscal, precum și deciziile consiliului local duc, în acest an, la creșterea impozitelor pe proprietate pentru timișoreni.

De la o creștere abia simțită, de câteva procente, pentru persoanele fizice care dețin unul sau mai multe apartamente utilizate ca locuințe, până la creșteri serioase – chiar de câteva ori – pentru proprietățile în care se desfășoară o activitate economică (sediu de firmă, producție, servicii etc.).

Se vor afla în avantaj doar persoanele fizice care dețin mai multe proprietăți cu destinația de locuință, pentru că a dispărut din Codul fiscal supraimpozitarea pentru cei cu mai multe case, precum și pentru cei cu apartamente mai mari de 150 de metri pătrați.

Conform noii legislații, din acest an dispare diferența de impozitare dintre persoanele fizice și cele juridice, statul urmând să ne ia banii doar în funcție de destinația proprietății.

Impozitele pentru timișoreni nu se vor schimba prea mult în anul în care abia am pășit. Încasarea acestora va începe din 11 ianuarie și se va putea face prin mai multe mijloace: la casieria Direcției fiscale, la poștă sau prin internet banking. Așa cum s-au obișnuit deja din anii trecuți, timișorenii care achită integral dările pe 2016 până la data de 31 martie beneficiază de o reducere de zece procente.

Proprietarii de locuințe vor plăti mai mult pentru un metru pătrat

Timișorenii proprietari ai unor imobile utilizate ca locuințe vor plăti după același sistem ca în anii trecuți, taxa fiind socotită la 0,1 la sută din valoarea de impozitare a clădirii. Creșterea sumelor va fi dată însă de valoarea metrului pătrat construit, care în anul 2016 este de 1.000 de lei, cu o creștere de 6,95 la sută, față de 935 de lei în anul 2015.

Tot noul Cod fiscal a crescut indicele de majorare a valorii construcției pentru măsurarea la exterior la 1,4 față de valoarea indicelui de 1,2 care a fost aplicată pe parcursul anului trecut. Consilierii locali timișoreni au decis încă din octombrie 2015 acest cuantum al impozitelor pentru proprietățile de tip rezidențial, ei având de jonglat într-o marjă de 0,08-0,2 la sută din valoarea de impozitare.

Impozitul pentru sediile de firmă, mai mare de șase ori

Codul fiscal mai prevede ca atunci când un imobil este utilizat ca sediu de firmă, cota de impozitare să se situeze între 0,2 și 1,3 la sută, cu condiția să fi fost reevaluat, construit sau achiziționat în ultimii cinci ani.

În Consiliul Local Timișoara, propunerea inițială fusese de impozitare cu unu la sută, dar procentul li s-a părut prea mare unor consilieri, astfel că au solicitat scăderea la 0,4 la sută. Până la urmă, toți aleșii au căzut de acord că 0,6 la sută ar fi cea mai potrivită cifră. Astfel, se va putea ajunge la o creștere și de șase ori a impozitului.

De xemplu, dacă o persoană fizică are o propietate în care se află un sediu de firmă sau un alt tip de spațiu comercial și aceasta a plătit un impozit de 100 de lei în 2015, echivalentul a 0,1 la sută din valoarea de impozitare, în acest an va avea de achitat 600 de lei, adică 0,6 la sută.

De asemenea, tot aleșii timișorenilor au decis că persoanele care dețin proprietăți în imobilele clasate ca monumente istorice nu vor mai beneficia de scutire de impozit.

Această măsură prefigurează taxa pe paragină, care se va aplica din 2017, în acest an urmând să se facă evaluarea clădirilor neglijate de proprietari, precum și a terenurilor pline de bălării.

Deocamdată, Primăria Timișoara a anunțat că a împărțit orașul, în scopul depistării imobilelor lăsate de izbeliște, în 44 de zone de care se vor ocupa 22 de angajați ai municipalității. De asemenea, a fost elaborată și o grilă de evaluare, care ar putea duce la o creștere a impozitelor chiar și cu 500 la sută.

1 Comments
paul 07/01/2016
cum se constata de catre directia fiscala existenta unui sediu de firma intr-un apartament?