„Aceste cărți aveau viață și-mi vorbeau!”

„Dialogurile bienalei” vor continua miercuri, 13 februarie, la ora 18, în incinta Librăriei „La Două Bufniţe”, unde publicul timişorean este aşteptat la un „Artist Talk” cu Dora Garcia, intitulat sugestiv „Aceste cărți aveau viață și-mi vorbeau!”, după cuvintele pe care actrița Bee Dufell le rostește înainte de a se sacrifica pe rugul pe care arde biblioteca, în filmul lui François Truffaut, „Fahrenheit 451”.
În prezentarea sa, invitata de la de la „Bufnițe” va vorbi despre câteva capodopere ale literaturii universale, cărţi precum „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury, „Finnegans Wake” de James Joyce, „Ciuma” de Albert Camus și „Opera de trei parale” de Bertold Brecht, creaţii care i-au influențat activitatea și lucrările de-a lungul anilor.

Dora García s-a născut în Spania și a studiat la Amsterdam. În tinerețe s-a mutat la Bruxelles, unde a trăit vreme de 16 ani. A participat, în 2007, la Münster Sculpture Projects, cu o piesă de teatru în spațiul public, „Opera cerșetorului” („The Beggar’s Opera”). A fost mereu interesată de personaje marginalizate și antieroi ca modele de studiu al statutului social al artistului, în narațiunea rezistenței și a contraculturii. În acest sens, Dora García a realizat lucrări având ca temă centrală poliția politică a DDR, Stasi („Rooms, Conversations”, 2006), figura emblematică a comediantului american Lenny Bruce („Just because everything is different it does not mean that anything has changed, Lenny Bruce in Sydney”, performance cu o singură reprezentație, Bienala din Sydney, 2008) și originile anti-pshiatriei (seria de cărți „Mad Marginal” din 2010, „The Deviant Majority”, 2010).

În ultimii ani, artista s-a folosit de formatul clasic al televiziunii pentru a cerceta istoria recentă a Germaniei („Die Klau Mich Show”, „Documenta13”, 2012), a frecventat grupurile de lectură „Finnegans Wake” („The Joycean Society”, 2013), a creat puncte de întâlnire pentru ascultători („The Hearing Voices Café”, din 2014) și a cercetat intersecția dintre performance și psihanaliză („The Sinthome Score”, 2013, respectiv „Segunda Vez”, 2018).

Prezentările derulate sub genericul „Dialogurile Bienalei” fac parte din seria de discuții cu artiștii și cu alți operatori culturali care participă la ediția de anul acesta a Bienalei de Artă Contemporană din Timișoara. Seria a debutat luna aceasta, urmând ca deschiderea expoziției să aibă loc în 20 septembrie. Aceste talk-uri, puse la cale în colaborare cu instituții locale, organizații independente și alţi parteneri, vor avea loc lunar, până la toamnă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns