Un fapt surprinzător a fost descoperit într-o localitate timișeană. Elevii cu exces de greutate se feresc să facă sport pe motiv că nu sunt atât de mobili ca și cei mai slăbuți și riscă să stârnească… hohote de râs din partea colegilor. În plus, activitatea fizică le creează disconfort.
”Sunt tot mai mulți copii obezi care primesc scutire de la medicul de familie pentru a nu merge la orele de educație fizică de la școală. Cum să te tratezi și cum să slăbești dacă nu faci mișcare?”, spune Nicu Oneț, administrator public în comuna Dudeștii Noi.
Specialiștii în nutriție recomadă copiilor supraponderali sau obezi reducerea porțiilor de mâncare și o activitate fizică regulată, medicația nefiind indicată la vârste fragede.
De la ”sedentarul” joc al minții, la sporturile de echipă
Dacă în multe localități rurale s-au construit în ultimii ani săli de sport fără a exista pasionați pe măsură, unele investiții de acest fel fiind din start sortite eșecului din cauza vârstei înaintate a sătenilor, la Dudeștii Noi autoritățile cred că demersurile lor vor avea sorți de izbândă.
Localitatea aflată în apropierea Timișoarei a cunoscut în ultimii ani o creștere demografică importantă, iar juniorilor li se promite posibilitatea de a ajunge la performanță.
”În prezent, avem echipă locală de fotbal, dar și un club de șah. La școală, sala de sport e mică, de doar 20-30 de metri pătrați. În ultimii ani, accentul s-a pus pe fotbal, fiind lăsate deoparte celelalte sporturi. Este și motivul pentru care ne dorim un complex sportiv pentru a ajuta comunitatea să facă mișcare. Suntem în tratative cu sârbii din Vârșeț pentru a deschide la noi în sat o academie de baschet, unde să fie pregătiți atât băieții, cât și fetele”, a precizat Nicu Oneț.
”Sperăm ca în vară să inaugurăm sala”
Proiectul de construire a unei săli de sport în localitate a fost elaborat în urmă cu mai bine de doi ani. Lucrările efective au început anul trecut. ”Am realizat 20 la sută din proiect. Ne ajută și vremea relativ bună. Sperăm ca în vară să inaugurăm sala”, spune administratorul public. Lucrările sunt asigurate financiar prin Compania Națională de Investiții (CNI).
”Noi am venit doar cu ideea de proiect și am depus documentația. Licitația a fost organizată de CNI. Consiliul local s-a angajat la întreținerea construcției în următorii zece ani”, a adăugat Nicu Oneț.
Noua sală de sport va avea 106 locuri în tribune, patru vestiare și un teren multifuncțional, putând găzdui meciuri de handbal, volei, baschet și minifotbal.