Abandonat la granița cu România, Haji, un copil refugiat din Irak, și-a găsit alinarea într-un centru din Timișoara

copii refugiati

Haji este unul dintre copiii născuți în Irak, mai exact la Mosul, iar în urmă cu cinci ani, mama lui a fost răpită de ISIS.

Băiatul avea șase ani când a rămas în grija tatălui și a fraților mai mari, care erau mai tot timpul plecați.

CITEȘTE ȘI: Accident cumplit în vestul țării. Un bărbat a decedat

”Nu știu unde s-a dus mama mea, dar îi spun în fiecare seară că mi-e dor de ea și că aștept să se întoarcă”, spune Haji de fiecare dată când este întrebat de familia sa.

Pentru a-l salva, tatăl a hotărât să îl trimită la un unchi care se afla într-o țară din Europa de Vest.

Pe drum, călăuza, în grija căruia a fost lăsat, l-a abandonat la granița cu România, deoarece Haji nu reușea să țină pasul cu restul grupului.

Copilul a fost preluat de autoritățile române și, fiind minor neînsoțit, a fost cazat într-un centru de plasament.

CITEȘTE ȘI: Un ștrand sau un bazin cu apă termală va fi realizat într-o localitate timișeană

Organizația ”Salvați Copiii” l-a inclus pe Haji în programul de asistență a copiilor solicitanți de azil.

El a primit suport emoțional, social și material, fiind intregrat în activitățile pe care organizația le desfașoară în cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Timișoara.

”Salvați Copiii” a asistat, în ultimele 12 luni, 1.600 de copii nevoiți să se refugieze, pentru a-și salva viața.

Într-un singur an, numărul solicitanților de azil în țara noastră s-a triplat, ajungând la 4.815, cel mai ridicat nivel de când România a ratificat Convenţia de la Geneva.

Mai mult, în 2017, numărul copiilor care au ajuns în România a fost de patru ori mai mare decât în 2016, reprezentând aproximativ 33 la sută din numărul total al solicitanților de azil înregistrați.

Dintre aceștia, aproape jumătate au vârsta curpinsă între zero și șase ani.

Totodată, spre deosebire de anii anteriori, în perioada august-noiembrie 2017 au sosit pe Marea Neagră un număr de 547 de adulți și copii.

Numai anul trecut ”Salvaţi Copiii” a oferit servicii educaţionale şi sociale pentru 1.600 de copii şi aproximativ 1.300 de adulţi solicitanţi de azil și beneficiari ai protecţiei internaţionale.

CITEȘTE ȘI: Timișeanul Mihai Șora, înconjurat de jandarmi, în mijlocul protestatarilor. Video

Organizația a răspuns prompt nevoilor de asistenţă, oferind suport material pentru 890 de copii (alimente, haine, medicamente, consultații medicale, igienico-sanitare), consiliere socială pentru 1.600 de copii și părinții acestora, servicii educaţionale şi activităţi recreative pentru 625 de copii, sprijin în vederea înscrierii în sistemul de învăţământ pentru 95 de copii.

În prezent, ”Salvați Copiii”, în calitate de partener al Inspectoratului General pentru Imigrări, desfășoară activități sociale, educaționale și recreative în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil din Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Șomcuta Mare și Timişoara.

Pentru a îmbunătăți condițiile de recepție din centre, organizația a amenajat şi dotat spaţii prietenoase dedicate activităţilor cu copiii, denumite generic ”Camerele copiilor”, în cinci dintre Centrele Regionale de Proceduri şi Cazare pentru Solicitanţii de Azil, iar în două dintre aceste centre au fost înfiinţate spații destinate îngrijirii în condiţii optime a nou-născuţilor şi sugarilor mici.

”Într-o lume în care vorbim despre accesul tuturor la cele mai complexe tehnologii, sunt copii care merg sute de kilometri pe jos, care îndură frigul, care și-au văzut rudele murind, care fug de acasă, pentru că acolo viața le este în pericol.

Sunt învățați să supraviețuiască, să se ascundă, să fugă, atunci când copiii născuți în zonele fericite ale lumii învață să scrie și să se joace. Organizația lucrează în centrele pentru refugiați deja de peste două decenii, oferind asistență socială, educațională și emoțională.

Integrarea acestor copii este importantă atât pentru ei, cât și pentru comunitățile în care se refugiază”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte-executiv ”Salvați Copiii” România. De Ziua Mondială a Refugiatului, marcată în această săptămână, organizația reia apelul către autoritățile decidente să asigure cadrul necesar unei bune îngrijiri și integrări pentru toți copiii nevoiți să își părăsească locuințele, prietenii, uneori și familia, pentru a-și salva viața.

”Salvați Copiii” consideră necesară oferirea unor servicii integrate de asistență adaptate nevoilor specifice copiilor solicitanți de azil sau beneficiari ai unei forme de protecție internațională.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *