A venit frigul, iar odată cu acesta și sezonul anvelopelor de iarnă. Vezi ce amenzi riscă șoferii

politia iarna

Conform Poliției Române, sezonul rece a început, iar în acest caz toți șoferii sunt obligați prin lege să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Cei care nu vor face acest lucru pot primii amenzi de până în 2900 de lei. Mai mult, autovehiculele trebuie echipate cu diverse unelte pentru a asigura condusul în siguranță.

Ce se întâmplă dacă nu ai pneuri de iarnă?

Textul de lege transmite următoarele: „Este sancționată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Amenda pentru fapta menționată este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei) și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație”.

Ce trebuie să știi despre cauciucurile de iarnă?

Potrivit sursei citate, „Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare în 2011, iar toți cei circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei trebuie să le aibă în dotare.

Identificarea acestora este ușoară. Polițiștii urmăresc prezența pe lateral a literelor M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate cu inscripția „all seasons”, adică pentru toate anotimpurile.

Costul unor astfel de cauciucuri este între 500-3000 de lei, în funcție de firma care le fabrică și calitatea pe care o au. Dacă nu știi să ți le schimbi singur, este indicat să mergi la o vulcanizare sau să te sfătuiești cu mecanicul tău. Între 35-100 de lei te va costa schimbarea efectivă, adică manopera, iar pentru cei care știu că au probleme cu mașina, după o astfel de acțiune este indicat să faceți și geometria roților, care ajută la direcție.

Ce trebuie să ai pe lângă pneuri?

Ca o recomandare, pe lângă pneuri, ar fi indicat să vă achiziționați soluție de parbriz specifică acestui anotimp, care nu îngheață. Costul unei astfel de achiziții este între 10-30 de lei.

Mai mult, pentru persoanele care nu își țin mașina în garaj, este recomandată cumpărarea unui kit de deszăpezire (lopată, mătură, soluție de dezgheț), care nu trece de o sumă totală de 50 de lei.

Ce trebuie să ia șoferii în considerare?

Sfătuim șoferii să adapteze viteza la condițiile meteo nefavorabile, să păstreze distanța față de mașina din față și să fie precauți. Pentru probleme care pun în pericol siguranța și viața oamenilor, numărul 112 vă poate ajuta cu orice fel de urgență.

 

cluj24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *