A mai trecut un an, dar vine altul…

revelion Piata Victoriei Timisoara

Anul 2018, pe care îl încheiem, dacă e să tragem linie, ar putea fi caracterizat ca fiind unul bogat în toate cele, și bune, și rele.

Așa cum s-a anticipat, din punct de vedere economic, a fost un an al încetinirii motoarelor și a creșterii, mai ales în industrie, cu o inflație care a atins un nivel record în luna mai, de 5,4 la sută, cu rate mai mari pentru românii cu credite.

Nici din punct de vedere al investițiilor străine nu a fost un an de pus în ramă, și nu putem zice altfel nici despre cele publice.

Această evoluție a fost determinată de o serie de factori, între care măsurile promovate de executiv care au bulversat economia și antreprenoriatul: trecerea de la 1 ianuarie a contribuțiilor sociale și de sănătate din sarcina angajatorilor în cea a salariaților, creșterea salariului minim fără a se ține seamă de evoluția productivității, numeroasele schimbări de ordin fiscal, printre care introducerea declarației unice, și culminând cu aplicarea de noi taxe din prima zi a anului viitor pentru a face față foamei de bani a bugetului pus în fața susținerii majorărilor de pensii și de salarii ale angajaților de la stat, dar și a unor prestații sociale.

De menționat că programul de guvernare al coaliției PSD-ALDE prevede atât de multe schimbări încât, în final, e greu de anticipat unde se va ajunge din punct de vedere al stabilității și predictibilității fiscale. Semnalele care vin din economie nu sunt deloc roz, vântul crizei simțindu-se tot mai mult.

În plan politic, 2018 ne-a adus pentru prima oară în istorie o femeie-premier, pe Viorica Dăncilă, care s-a remarcat mai ales prin numeroase gafe. A rezistat, iată, aproape un an, dublu față de predecesorii săi, puși și dați jos de PSD. A făcut față moțiunilor fără forță ale opoziției, criticilor vehemente de la Cotroceni și remanierilor, ultima nefinalizată deplin. Dar a fost în acest an și ținta tuturor ironiilor.

Dacă a fost propusă de propaganda rusă drept omul politic al anului 2018, acesta e doar… meritul său. Fiecare săptămână din acest an în politică a însemnat un scandal, o criză ori un „război”. S-au războit puterea și opoziția, președintele cu premierul, dar și pesediști cu pesediști, „om cu persoană”, de nu mai știai cine cu cine și pentru ce.

În justiție, puterea s-a întrecut pe sine, „noaptea ca hoții” și ziua în amiaza mare, în a promova modificări la codurile penale și legi noi în domeniu, pentru a-l subordona politicului. Ministrul de resort a fost revocatorul de serviciu pentru procurorii-șefi, iar Curtea Constituțională, de complete de cinci. Uite așa, Liviu Dragnea se află din nou pe cărarea pe care „noua justiție” îl poate face scăpat pentru a ajunge la Cotroceni și a-l lua în alegeri pe Iohannis… la mustață.

Cu toate „diatribele” proliferate de pesediști de frunte la adresa UE, vom prelua de la 1 ianurie 2019 președinția rotativă a Consiliului European, dovadă că odată intrați într-un club select putem respira și aerul rarefiat al înălțimilor…

Dar, ce avem noi oare, la sfârșit de an, cu toate acestea? N-ar fi mai bine să ne îndreptăm privirea spre oala cu sarmale ori să ne umplem iarăși paharul cu vin, căci a mai trecut un an pe nesimțite și intrăm într-altul nou-nouț? Sunt sigur că am dreptate și, de aceea, sus paharul, pentru un an mai bun, cu sănătate, cu bucurii și impliniri, după dorințele fiecăruia. La Mulți Ani, dragi cititori!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns