A locuit în Bucureşti şi în Paris, dar s-a stabilit într-un sat din Timiş, unde se simte cel mai bine

luminita poujade

Cine și-ar imagina că după ce ai trăit la București și ai lucrat ca asistent medical de laborator, purtând un halat alb imaculat, după ce te-ai căsătorit cu un francez și ai locuit în Paris și în alte localități din țara lui Moliere, în cele din urmă te întorci acasă în România, în satul Cheglevici, unde te apuci de legumicultură și te simți cel mai bine.

Luminița Poujade a împlinit 59 de ani și s-a mutat împreună cu soțul său în localitatea bănățeană, la îndemnul unor români din Franța.

I-a cunoscut prin intermediul soțului ei, care a anunțat-o că la restaurantul din colțul străzii lucrează o compatrioată de a ei, o româncă. Cu timpul s-au împrietenit și au aflat că românii și-au achiziționat o casă de vacanță în localitatea Cheglevici.

Ne-am cumpărat și noi o casă în aceeași localitate, iar din 2010 s-au mutat în micul sat ce aparține de comuna Dudeștii Vechi.

De atunci, atât ea, cât și soțul ei s-au apucat de legumicultură. Nu o fac doar din nevoi proprii, ci și din pasiune. Luminița Poujade mărturisește că de la mănuși și halat alb, acum lucrează cu mâinile în pământ.

E pasionată de legumicultură și cultivă pe 500 de metri pătrați nu mai puțin de 250 de soiuri de roșii. Are tot felul de tomate, de la cele negre, până la cele mici portocalii, de toate formele și gusturile.

Nu lipsesc nici cele verzi cu un gust dulce, unice în felul lor.
Luminița spune că a reușit să cultive atâtea soiuri de roșii doar făcând schimburi de semințe.

În toți acești ani de când cultivă tomate a reușit să facă schimburi cu cei mai mari colecționari de semințe din Franța.

Potrivit legumicultoarei, în țara lui Moliere sunt patru mari colecționari de semințe, aceștia detinând în jur de 1.400 de soiuri și reușind să facă deja schimburi cu aceștia.

Usturoi… elefant și fasole la metru

În grădina familiei Poujade crește usturoiul imperial, dar și o mulțime de soiuri de fasole mov, la… metru și tărcată. Despre usturoiul imperial, am aflat că este un hibrid între clasicul usturoi și prazul oltenesc, fiind însă mai puțin iute.
Și la capitolul ardei familia venită din Franța stă destul de bine, având tot felul de soiuri, de la cei de culoare neagră, până la cei galbeni. Nu lipsește nici busuiocul cu aromă de scorțișoară, lămâie, trandafir, cimbru. Semințele Luminiței Poujade sunt păstrate cu grijă de la un an la altul și selecționate cu mare grijă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “A locuit în Bucureşti şi în Paris, dar s-a stabilit într-un sat din Timiş, unde se simte cel mai bine

  1. I-a cunoscut prin intermediul soțului ei, care a anunțat-o că la restaurantul din colțul străzii lucrează o compatrioată de a ei, o româncă. Cu timpul s-au împrietenit și au aflat că românii și-au achiziționat o casă de vacanță în localitatea Cheglevici. – fraza nu se leaga cu nimic. Va este foame?

    Ne-am cumpărat și noi o casă în aceeași localitate, iar din 2010 s-au mutat în micul sat ce aparține de comuna Dudeștii Vechi. – declara/spune … Cine? Autorul? Renasterea si-a cumparat casa si s-a mutat?

    500 de metri pătrați nu mai puțin de 250 de soiuri de roșii. …. !!! plus usturoi, fasole etc…? Ceva nu e in regula. Poate 5.000 de metri patrati sau poate 25 de soiuri de rosii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *