A fost promulgată legea privind cumpărarea vechimii în muncă pentru pensie. Tot ce trebuie să știi în 2021

pensie 9

Având în vedere că Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți Legea privind cumpărarea vechimii în muncă, adoptată de Parlament în luna mai, de precizat ar fi faptul că noutatea este dată de prelungirea unui termen important. De la început trebuie spus că nu oricine poate să cumpere vechime în muncă, dacă la asta s-au gândit mulți.

Pot face asta persoanele care nu au calitatea de pensionari, evident. De asemenea, se poate face de către cei care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, conform HotNews.ro.

Cum spuneam mai sus, parlamentarii au modificat ceva: data până la care se poate cumpăra vechimea. Dacă Președintele promulgă Legea, data va fi 31 august 2023.

Nu cred că are rost să mai precizăm, dar evident că este vorba despre plata contribuţiei de asigurări sociale datorate care se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare.

Ce presupune cumpărarea de vechime în muncă. Ce acte trebuie completate

Practic, contribuția de asigurări sociale poate fi plătită pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare, în cazul în care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

Ca acte, este vorba despre:
• Încheierea unui contract de asigurare socială
• Act adițional
• Declarație din care reiese că nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii și nu e pensionar

De precizat, contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, de tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și casa teritorial de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei.

Care este procedura pentru a cumpăra vechime pentru pensie citiți pe HotNews.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *