
A ars biserica de lemn de la Muzeul Satului Bănăţean. Povestea unuia dintre cele mai valoroase monumente religioase din Banat
O veste îngrozitoare s-a abătut asupra Timişoarei: în chiar noaptea de după praznicul Bunei Vestiri, a ars biserica de lemn de la Muzeul Satului Bănăţean, un monument istoric de o valoare inestimabilă, a cărei poveste stranie vorbeşte şi despre un blestem care a adus mai multe nenorociri lăcaşului de cult.
”În noaptea de 25.03.2025 – 26.03.2025, în jurul orei 3, am fost anunțați de paza muzeului că s-a constatat un incendiu la obiectivul muzeal <<Biserica de la Topla>>, monument istoric.
Imediat au fost anunțate serviciile ISU și ale poliției, unitățile de intervenție sosind la fața locului și reușind să stingă focul în jurul orei 4.
În urma intervenției s-au constatat pagube materiale ce urmează să fie evaluate, cel mai grav fiind afectat acoperișul și turla bisericii.
Nici o persoană nu a fost rănită în incendiu.
O parte din elementele de patrimoniu ale obiectivului, pictura de boltă, o serie de icoane și alte obiecte nu se aflau în biserică, fiind supuse unui proces de conservare în vederea restaurării integrale a obiectivului muzeal. Acest lucru ne dă speranța că monumentul poate fi restaurat și redat circuitului muzeal.
Distrugerile incendiului asupra clădirii urmează să fie constate în zilele următoare de specialiștii în domeniu.
Muzeul va fi închis pentru public până la terminarea investigațiilor preliminare”, a transmis astăzi conducerea Muzeului Satului Bănățean Timișoara. Pompierii au limitat extinderea incendiului la casa parohială, a informat ISU Timiş.
Biserica de lemn din Topla, comuna timişeană Mănăştiur, a fost construită în anul 1746.
Lăcașul de cult considerat unul din cele mai valoroase monumente religioase din Banat, a fost demontat în Topla în 1987 şi adus la Timişoara, unde a fost refăcut în perioada 1994 – 1996, în cadrul Muzeului Satului Bănăţean, acolo unde se afla şi acum.
După refacere, a fost resfinţită. Era înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice.
Victimă a unul blestem vechi de generaţii
Pe seama ei circulă însă o legendă stranie.
Se pare că aceasta datează încă de la înălţarea ei, care i-a bucurat mult pe credincioşii din Remetea Luncă, locul unde a fost ea construită iniţial, care nu se mai vedeau nevoiţi să bată cale lungă până în satul învecinat.
După 50 de ani de la construirea bisericuţei, preotul Iova, parohul, s-a mutat la Topla şi a luat cu el şi sfântul lăcaş. Rămaşi şi fără preot, dar şi fără biserică, remetenii au blestemat ca praful să se aleagă de aceasta.
Unul dintre foştii directori ai Muzeului Satului, regretatul prof. Viorel Popescu, povestea în urmă cu peste 20 de ani că, vreme de două veacuri, bisericuţa a fost, pe rând, mistuită de un incendiu iscat din senin, avariată când turnul i s-a prăbuşit fără explicaţie şi mai apoi, în 2002, lovită de un copac care s-a prăbuşit asupra ei, distrugând clopotniţa.
S-a decis atunci schimbarea hramului sfântului lăcaş din Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil în Naşterea Maicii Domnului, însă nenorocirea s-a abătut din nou asupra ei.
CITEȘTE ȘI: Bookfest deschide primăvara culturală la Timișoara. Intrarea este liberă
Ce prostie! Mai bine l-ati gasi pe cel care a pus foc in loc sa scormoniti dupa explicatii fantasmagorice.