Zece tone de carne de pui infestată cu Salmonella! Unde a fost găsită marfa

carne pui

Inspectorii sanitari-veterinari au reținut peste 9.305 de kilograme de piept de pui congelat contaminat cu Salmonella enteritidis, care produce boala numită salmoneloză, caracterizată prin tulburări gastro-intestinale, care pot fi severe în cazul copiilor, bătrânilor și persoanelor cu sistemul imunitar slăbit.

Carnea de pasăre era de proveniență românească, fiind găsită cu ocazia controalelor recente în unități de abatorizare și tranșare.

Inspectorii au găsit și 28 de kilograme de carne a cărei trasabilitate nu a putut fi demonstrată. Întreaga cantitate a fost dirijată către unitățile de neutralizare.

În iunie, au fost efectuate la nivel național controale tematice pe întreg lanțul alimentar în domeniul producţiei cărnii de pasăre, care s-au soldat cu 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 109.200 de lei și două ordonanțe de suspendare a activității.

În cadrul acțiunii au fost controlate 340 de obiective (184 de exploatații comerciale de pui de carne, opt exploatații comerciale de curcani la îngrășat, 48 de unități de abatorizare și tranșare a cărnii de pasăre, 87 de unități autorizate pentru producerea cărnii tocate, a cărnii preparate și a cărnii de pasăre separate mecanic, 13 centre de sacrificare a păsărilor la nivelul fermelor).

 Controlul a evidențiat deficiențe privind stocarea și gestionarea medicamentelor și a altor produse biologice la nivelul exploatațiilor comerciale de pui de carne.

Din păcate, programele de autocontrol elaborate de către operatorii unor exploatații comerciale de păsări nu includ testarea calității apei administrate păsărilor și nu se prelevează probe de apă pentru determinarea parametrilor fizico-chimici și microbiologici, nu se verifică dacă igiena este corespunzătoare (pereți, plafoane, pavimente deteriorate, prezența mucegaiului, sterilizatoare de cuțite și alte echipamente tehnologice defecte ruginite) sau dacă există deficiențe privind manipularea și depozitarea cărnii de pasăre.

De asemenea, nu se verifică nici respectarea condițiilor de igienă a vestiarelor pentru personal, a spațiilor de producție și a utilajelor și echipamentelor tehnologice în unele unități de industrie alimentară din domeniul cărnii de pasăre, dar nici respectarea normelor sanitare veterinare privind bunăstarea păsărilor în timpul transportului și sacrificării.

CITEȘTE ȘI: Urmărit pentru tentativă de tâlhărie și viol, prins de polițiști

Se constată adesea deficiențe privind implementarea programelor proprii de control, de către operatorii unităților de industrie alimentară din domeniul cărnii de pasăre (nerespectarea frecvenței de prelevare a probelor pentru determinarea criteriilor microbiologice ale cărnii de pasăre), deficiențe privind etichetarea cărnii de pasăre și a produselor obținute din carne de pasăre, deficiențe referitoare la elaborarea și implementarea procedurilor privind bunele practici de igienă și lipsa instruirilor privind bunele practici de igienă pentru personalul lucrător., retrase din abatoare


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Zece tone de carne de pui infestată cu Salmonella! Unde a fost găsită marfa

  1. Pledoarie kilometrică fara a se da un răspuns concret.Unde a fost găsită carnea infestată cu salmonella?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *