Sensei Călin Băcican: „În AIKIDO, singura competiţie este cu tine însuţi”

AIKIDO AIKIKAI Timisoara 1

AIKIDO, o disciplină sportivă spre care oamenii s-au îndreptat în număr mare după ce au urmărit filmele de succes ale actorului american Steven Seagal, a câştigat teren şi la Timişoara.

Deşi interesul a mai scăzut, arta marţială dezvoltată de Morihei Ueshiba, un japonez care s-a inspirat din arta de luptă a vechilor samurai, continuă să atragă lumea la antrenamente şi la seminarii.

Unul dintre cluburile locale este ACS Shin Do. Aici se pregătesc atât copii, cei mai mici având şapte ani, cât şi adulţi de toate vârstele, neexistând o limită superioară.

Sensei şi vicepreşedinte este Călin Băcican, deţinător al centurii negre cu trei dani AIKIDO AIKIKAI.

„Clubul nostru a fost înfiinţat în 2001. Denumirea a fost dată de preşedintele de onoare Martin Dan şi reprezintă calea spiritului. La Timişoara, primele antrenamente de AIKIDO s-au desfăşurat în 1992, iar începând cu anul următor, după primul stagiu, condus de shihan Masatake Fujita, am devenit AIKIDO AIKIKAi. Eu m-am alăturat echipei în 1994”, rememorează Călin Băcican.

„Iniţial ne-am antrenat la Baza 2, apoi ne-am mutat, pe rând, la Arte Plastice, la Electrotimiş, la Casa de Cultură a Studenţilor, unde am stat până în luna iulie a acestui an, când am plecat la Casa Tineretului. Avem trei grupe – una de pitici, de la şapte la zece ani, alta de copii, de la zece la 14 ani, şi o a treia de adulţi, de la 14 ani în sus. Avem colegi în ţară care practică această artă marţială şi la vârsta de 70 de ani. Ne antrenăm în zilele de luni, miercuri şi vineri, între orele 18 şi 21,30”, continuă senseiul de la ACS Shin Do Timişoara.

În AIKIDO nu există competiţii. Practicanţii acestei discipline se antrenează şi susţin stagii de pregătire. Acestea din urmă sunt organizate atât pe plan intern, şi sunt unul sau cel mult două pe lună, cât şi în străinătate.

„Singura competiţie este cu tine însuţi. AIKIDO este o artă marţială non-violentă care te învaţă să te armonizezi cu un partener şi cu tine. Prin partener mă refer atât la mediul înconjurător, adică salteaua, cât şi la o persoană. Practic, înveţi să te armonizezi cu tot ce te înconjoară. AIKIDO provine din arta de luptă a vechilor samurai. Morihei Ueshiba este întemeietorul acestei şcoli, el a preluat tehnicile şi le-a transformat. Denumit în artele marţiale o-sensei, adică cel mai mare sensei, Ueshiba a avut o singură şcoală. După moartea acestuia s-au desprins alte şcoli, la ora actuală există şase şcoli mari. Noi suntem singurii care merg în continuarea familiei Ueshiba, ea se află la conducerea acestei organizaţii denumită AIKIKAI. AIKIDO se traduce prin calea armoniei şi se compune din trei particule: AI – iubirea, KI – energia şi DO – calea. Avem foarte multe stagii de pregătire în care vine un maestru din diferite zone ale lumii şi ne învaţă anumite aspecte pe care noi nu le ştim. Te antrenezi, te distrezi, ele ajută la crearea unei comunităţi, se leagă prietenii de durată”, ne-a explicat Călin Băcican, adăugând: „Clubul nostru are ca misiune facilitarea legăturii dintre cei care doresc să practice AIKIDO şi celelalte organizaţii. Noi le oferim cadrul organizatoric de a practica această artă marţială. Membrii noştri pot participa la multe stagii, iar noi îi îndrumăm. Fundaţia Română de AIKIDO AIKIKAI este o organizaţie naţională afiliată la International AIKIDO Federation, care la rândul ei face parte din organizaţia mare, AIKIDO AIKIKAI. Suntem un colaborator al Fundaţiei Române de AIKIDO AIKIKAI”.

Sediul central al fundaţiei este la Cluj-Napoca. Stagiile zonale sunt organizate în oraşele în care există cluburi de AIKIDO. Au fost şi la Timişoara, trei, în ani consecutivi, de fiecare dată la începutul verii, în mai sau în iunie, de vineri până duminică, la sala de lupte a CSŞ 1.

Până la sfârşitul acestui an vor mai fi patru seminarii. În 26-28 octombrie, practicanţii de AIKIDO sunt aşteptaţi la Lugoj, în perioada 23-25 noiembrie va fi unul de instructori la Craiova, între 30 noiembrie şi 2 decembrie este programat un stagiu la Cluj-Napoca susţinut de francezul Christian Tissier, deţinător al centurii negre cu opt dani, iar în zilele de 14 şi 15 decembrie, tot în oraşul de sub Feleac, va fi un seminar naţional de închidere a anului.

AIKIDO AIKIKAI Timisoara 2

„Seminariile sunt gândite în aşa fel încât să poată participa cât mai multă lume la ele. Preferăm saltelele de judo, dar în lipsa acestora lucrăm pe cele de lupte. Prin AIKIDO pot fi dezvoltate relaţiile inter-umane. Când ajungi să practici ceva cu plăcere împreună cu alte persoane care au aceeaşi plăcere ca tine se leagă, inevitabil, prietenii. Aşa cum am spus, la antrenamente şi în stagii muncim şi ne distrăm împreună. Avem prieteni în ţară şi în lume. A fost un val foarte mare de val care a venit la AIKIDO datorită filmelor lui Steven Seagal. După aceea, sita a cernut. Dacă mental nu eşti potrivit şi cauţi doar partea războinică, te autoelimini din AIKIDO. Eu am văzut un afiş pe stradă, nu am ştiut nimic despre această artă marţială. Am venit la antrenamente, mi-a plăcut şi o practic de 24 de ani. Pentru mine, antrenamentele şi stagiile sunt ca un robinet de refulare pentru tot ceea ce se adună. La antrenament muncesc, curg apele pe mine şi sunt obosit fizic, dar apoi mă simt extraordinar de bine. Îi sfătuiesc pe oameni să găsească ce le place şi să practice constant. Mie mi se potriveşte AIKIDO ca o mănuşă. Poate că la alţii nu există aceeaşi potrivire, dar îi sfătuiesc să găsească altceva ce le place şi să practice constant”, ne-a mai spus Călin Băcican.

Fundaţia Română de AIKIDO AIKIKAI are două mii de membri, iar la Timişoara sunt legitimaţi aproximativ 60 de oameni. Nefolosindu-se forţa, în această disciplină nu există categorii de vârstă, sex şi greutate.

„În AIKIDO înveţi să foloseşti forţa adversarului împotriva lui. Primele lecţii învăţate în această artă marţială sunt şcoala căderii şi cea a deplasării. Este foarte important să înveţi să nu îţi fie frică de cădere şi să te protejezi atunci când ea are loc. Noi luăm căderea ca o repoziţionare faţă de un eventual atac. Chiar dacă nu există competiţie, se lucrează şi individual, şi cu partener. În AIKIDO ai mereu ceva de şlefuit, descoperi tot timpul elemente noi, care te finisează”, a conchis senseiul de la ACS Shin Do Timişoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Sensei Călin Băcican: „În AIKIDO, singura competiţie este cu tine însuţi”

  1. Daca spuneti ca faceti sport din 1994 de ce sunteti obez asa cum se vede si din poza aveti o burta destul de consistenta ??? As veni la aikido sa fac miscare sa scap de burta da a voastra e mai mare ca e mea 🙂

  2. Este la latitudinea fiecăruia cum alege să-și ocupe timpul.
    Daca considerați că merită să vă alăturati nouă, ne bucurăm, in schimb daca doriti alceva este doar alegerea dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *