Miting al diasporei împotriva Guvernului. UPDATE ORA 23: Jandarmii au intervenit în forță pentru împrăștierea protestatarilor

miting 3

Românii din diaspora protestează, vineri, împotriva Guvernului, Piaţa Victoriei din Capitală fiind punctul central spre care s-au îndreptat înca de joi seara manifestanţii.

ORA 23: Imagini de coșmar! Jandarmii au intervenit în forță, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, pentru împrăștierea protestatarilor.

ORA 22.30: Echipajele SMURD nu mai pot interveni în mulțime, din cauza gazelor lacrimogene. Jandarmii au anunțat că au primit ordin să împrăștie protestatarii. O mașină cu tunuri de apă a fost readusă în zonă.

ORA 21.30: Numărul oamenilor din Piața a ajuns la 110.000. Posturi tv importante din lume transmit în direct ce se întâmplă la București.

ORA 21: Numărul protestatarilor adunați în Piața Victoriei a ajuns la circa 60.000.

ORA 20.30: Noi violențe! Intervenție fără precedent a forțelor de ordine. Jandarmii folosesc un tun cu apă și gaze lacrimogene pentru dispersarea unui grup de huligani care instigă la violență și care au atacat jandarmii. Protestatarii pașnici încearcă să se delimiteze de ei.

ORA 20.10: Potrivit televiziunilor centrale, 30.000 de oameni se află în Piața Victoriei, iar alții continuă să ajungă. A fost închisă stația de metrou din zonă.

Jandarmeria Română face apel la oamenii care protestează paşnic să se retragă din primele rânduri, motivând că aceştia sunt folosiţi de cei care comit violenţe ca „scut de protecţie”.

ORA 19.15: Protest Diaspora/Jandarmeria: Vă rugăm să vă delimitaţi de grupurile care provoacă violenţa

Jandarmeria Română solicită participanţilor la protestul de vineri din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii şi să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţa.

„Va rugăm să vă delimitaţi de grupurile care provoacă violenţa! Pentru siguranţa voastră şi a tuturor! Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunţat iniţial, pe reţelele de socializare, ca fiind unul paşnic. Recomandăm celor care intenţionează să se alăture protestatarilor din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii. Demersul nostru vine ca urmare a violenţelor înregistrate în ultimele ore”, scrie instituţia menţionată pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Jandarmeria Română face apel la calm şi la respectarea dreptului tuturor celor care doresc să protesteze paşnic.

„Facem, în continuare, apel la calm! Respectăm dreptul tuturor celor care doresc să protesteze paşnic! Respectăm, în egală măsură, dreptul celor care nu doresc să protesteze! Suntem şi rămânem în slujba cetăţenilor! Singura noastră preocupare este liniştea voastră, a tuturor, şi nu vom ezita să o restabilim ori de câte ori va fi nevoie”, potrivit acestei instituţii.

Aproximativ 10.000 de persoane protestează vineri în faţa Guvernului, unde s-au înregistrat câteva incidente între manifestanţi şi forţele de ordine.

Mitingul început în jurul prânzului s-a desfăşurat paşnic, însă în jurul orei 18,40 câţiva protestatari au forţat gardul din faţa guvernului, iar jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

Mai multor persoane le-a venit rău, câteva primind îngrijiri medicale de la echipajele SMURD prezente în piaţă.

Cei prezenţi scandează sloganuri precum „Demisia, Demisia!”, „Diaspora e cu noi!”, „Unitate, unitate!”, „Vrem ţara înapoi” şi flutură steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene.

Cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere pentru cei căzuţi la Revoluţia din 1989, iar pe platforma improvizată, amplasată în mijlocul pieţei, au luat cuvântul mai mulţi români din Diaspora care şi-au prezentat pe scurt motivele plecării şi au acuzat sistemul politic de lipsa alternativelor în ţară.

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene după ce mai multe persoane au încercat să îndepărteze gardurile montate în faţa guvernului.

Mai mult persoane au leşinat în urma acţiunii jandarmilor, altele suferă vizibil din cauza efectului iritant al acestora.

miting diaspora

Echipajele de prim ajutor au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 persoane dintre cele aflate vineri după-amiază la mitingul din Piaţa Victoriei, dintre care două au dorit să fie transportate la spital, informează ISU Bucureşti.

Potrivit sursei citate, printre persoanele respective se numără şi doi jandarmi, unul cu suspiciune de fractură la degetul mâinii drepte, care a fost transportat la spital, şi unul cu escoriaţii membru superior, acesta refuzând transportul la o unitate spitalicească.

Persoanele care au fost în grija pompierilor SMURD au acuzat lipotimii şi iritaţii ale ochilor sau căilor aeriene, mai precizează sursa citată.

Mii de persoane protestează și în câteva dintre marile orașe din țară, între care Timișoara, Sibiu, Brașov, Iași, Cluj-Napoca, Constanța.

Sursa: Agerpres

Foto: Silviu Matei


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Miting al diasporei împotriva Guvernului. UPDATE ORA 23: Jandarmii au intervenit în forță pentru împrăștierea protestatarilor

  1. Jigodiile bolșevismului românesc bat copiii români care striga Jos Mafia PSD! Ăștia nu sunt părinti, astia sunt satane cu chip de om!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *