Sate pitorești din Timiş, demne de un circuit turistic

folea 1

Banatul de pustă nu poate concura cu alte zone ale României, în privința formelor geografice, însă unele sate din județul Timiș sunt demne de introdus într-un circuit turistic.

Există localități care parcă nu au fost atinse de modernizările din secolul XXI, iar locuitorii, deși au mai pierdut din tradiții, încă i-ar putea introduce pe posibilii turiști într-o lume aparte. Străzi neasfaltate, case în stil tradițional, vegetație sălbatică pe marginea drumurilor și localnici care își deasfășoară munca la câmp, cam așa arată unele dintre satele din județ.

În multe dintre aceste așezări nu au ajuns încă orășenii să își construiască vile și să intervină în arhitectura rurală. Aceste sate ar putea fi incluse în orice circuit turistic.

sate timis 1

Când intri în Dejan parcă ai păși înapoi în timp cu câteva decenii. Pe străzile neasfaltate umblă în libertate cai, iar pe la porțile unor săteni păsările de curte ciugulesc iarba nestingherite. Cei mai mici dintre localnici se joacă la porțile caselor, supravegheați de părinții care trebăluiesc prin gospodării.

dejan timis

Dejan aparține de comuna Moravița, iar peticele de modernism care au pătruns în sat ”colorează” din plin viața oamenilor. Mașinile sau motocicletele mai puternice ale unor tineri localnici scot din cotidian sătenii.

Un alt sat pitoresc este Sudriaș, pe ulițele căruia, deși asfaltate ca-n palmă (Sudriaș este centrul comunei Traian Vuia) trece câte o mașină pe oră. În rest, calmul din sat pare că duce cu gândul spre… Ardeal, unde totu-i chibzuit înaintea de a se acționa.

Căruțele folosite de localnici la munca din câmp stau parcate la porți, în timp ce gospodarii își pun agoniseala-n șpais. De altfel, Sudriașul a devenit, în ultimul timp, un centru important unde se cultivă legume.

sudrias 2

Fațada unei case din sat este cea mai căutată de străinii care trec prin zonă. Realizată într-un stil arhitectural deosebit, aceasta îi face pe curioși să bată la poarta gazdelor. Nici acestea n-au un răspuns clar referitor la stil sau la ceea ce i-au făcut pe strămoșii lor să aleagă o asemenea construcție.

Cu toate că au moștenit casa nu cunosc motivul pentru care a fost ales acest stil, spune soția moștenitorului.

sudrias timis

Jamu Mare este, de asemenea, o localitate încremenită în timp. Cu toate acestea, localnicii sunt mai iuți decât prin alte părți, mai cu chef de… chef și mult mai zâmbăreți.

jamu mare 3

Localitatea Jamu Mare însă îi poate atrage ușor pe turiști mai ales că în zonă există o fermă unică în județ, în stil… toscan.

jamu mare 2

De departe însă, cel mai pitoresc și cochet sat este Folea, aflat la mai puțin de 40 de kilometri depărtare de Timișoara. Folea apaține de Voiteg, iar imaginile întâlnite pe ulițe ar face cu ochiul obiectivelor aparatelor de fotografiat ale turiștilor.

satul folea

Case vechi sau noi, dar păstrând stilul tradițional podețe rupte din trecut, grădini frumos întreținute și oameni calmi pășesc prin satul care ar putea atrage grupuri de turiști în zonă.

Desigur, pentru toate acestea ar trebui ca agențiile de voiaj să-și îndrepte clienții și spre satele bănățene autentice.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Sate pitorești din Timiş, demne de un circuit turistic

  1. Citesc cu mare placere articolele din Renasterea despre satele banatene. Multumesc! Uneori au multe fotografii (ca in cazul de fata), uneori, din pacate, prea putine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *