Moneasa nu va mai avea pârtie de schi

70% din locurile de cazare de la Moneasa sunt ocupate

Proiectul realizării unei pârtii de schi în Moneasa, menit să relanseze turismul în această stațiune îmbătrânită și fără atracții, s-a dus definitiv pe Apa Sâmbetei, iar autoritățile locale nu regretă nicio secundă.

Anul trecut, Primăria a pierdut șansa finanțării europene pentru realizarea unei pârtii cu o lungime de 800 de metri. Se solicitase suma de 1.200.000 de euro, însă proiectul nu s-a încadrat pentru că pârtia era proiectată pentru cota 400 – 450 de metri, pe când pârtiile de schi finanțate de Ministerul Dezvoltării trebuie să pornească cel puțin de la cota 1.000. Dacă proiectul era făcut pentru o pârtie de agrement, șansele pentru finanțare erau mari, însă responsabilii Primăriei Moneasa nu s-au gândit la această variantă.

După ce finanțarea a fost pierdută, primarul comunei, Ioan Herbei, spune că nici nu mai are în vedere realizarea condițiilor pentru schi. Motivul este cel puțin surprinzător: clima. Edilul-șef susține că în ultimii ani a nins tot mai puțin la Moneasa, astfel că o pârtie nu s-ar justifica pentru scurtele perioade cu zăpadă.

Astfel, fosta Perlă a Apusenilor rămâne fără atracții, pentru că pârtia ar fi putut aduce zece mii de turiști în plus, conform unor studii mai vechi. Acum, stațiunea are aproximativ 30.000 de turiști într-un an, însă majoritatea sunt pensionari veniți la tratamente cu bilete asigurate prin programele guvernamentale, nu neapărat pentru că ei aleg această stațiune.

Sursa: arq.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *