Mii de absolvenți vor veni, anual, la Timișoara

timisoafra

Timișoara a înregistrat o creștere continuă a populației în ultimii ani, după ce tot mai multă forță de muncă, de diferite calificări, a ales să se stabilească în orașul de pe Bega.

Așa se face că s-a ajuns chiar la anumite nemulțumiri din partea celor stabiliți în Timișoara de mai mulți ani, care erau deranjați că se încurajează în continuare noi și noi descinderi, venite îndeosebi de pe meleagurile oltenești.

Erau ele îndreptățite? ”Nu poți să urci în pod și apoi să tragi scara după tine”, răspundea fostul primar Nicolae Robu, atunci când se referea la acest fenomen, lăsând liber accesul tuturor celor care vor să vină și să muncească în orașul pe care, vremelnic, l-a condus.

Trendul, însă, nu s-a oprit nici după înlocuirea lui Robu. Valuri peste valuri de români din alte părți ale țării continuă să vină la Timișoara, iar estimările arată că numărul acestora va continua să crească.

Timișorenii nu ar trebui să fie supărați din această cauză, pentru că, pe lângă avantajele de ordin economic care decurg din acest exod, numărul tot mai mare al celor care vin în Timișoara are la bază multe minusuri care există în Capitala Banatului, care nu pot fi acoperite decât prin ”importuri” masive.

Acestea țin de calificarea forței de muncă, chiar la nivel superior, unde există multe lacune, în ciuda pretențiilor de centru universitar pe care Timișoara le ridică.

CITEŞTE ŞI: Facebook oferă un program de mentorat pentru companii

Sociologul Adrian Pășcuță, directorul Oficiului Teritorial Timișoara al Agenției Naționale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, crede că anual vor veni în Timișoara aproximativ 5.000 de ale persoane, unele chiar din alte țări, asta în condițiile în care calificarea forței de muncă locale lasă de dorit:

”În Timișoara avem tot mai multe întâlniri cu reprezentanți ai unor companii care doresc să se extindă și sa angajeze personal suplimentar. Îmbucurător este faptul că majoritatea locurilor de muncă oferite sunt foarte bine plătite, îngrijorător este faptul că performanțele tinerilor absolvenți nu sunt (încă) la înălțimea așteptărilor.

Vedem tot mai des efectele unui sistem școlar ineficient și ale unui parentaj hiperprotectiv – performanțe mici și adaptabilitate scăzută.

Oricum, pentru Timișoara singura soluție viabilă pe termen scurt este atragerea tinerilor bine pregătiți din alte zone ale țării. Estimez că anual, în Timișoara, se vor stabili minim 5.000 de persoane venite aici din restul țării (cei mai mulți), dar și din diaspora, Republica Moldova, Serbia și chiar țări din vestul continentului”.

Anticiparea sociologică este binevenită pentru Timișoara, pentru că astfel de ”debarcări”, fie ele și temporare, nu pot fi decât benefice pe plan economic, aducând o creștere a consumului și generând noi și noi investiții, în ciuda supărărilor unor localnici care au vrut să tragă scara după ei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *