Viața la bloc, mai complexă decât pare la prima vedere. Venim în sprijinul timișorenilor care se confruntă cu probleme și nelămuriri

Reguli la bloc 2024! A devenit interzis din 1 februarie în toate aceste blocuri

Cotidianul Renașterea bănățeană şi Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA vin în sprijinul timișorenilor care se confruntă cu probleme și nelămuriri în imobilele în care trăiesc. Viața la bloc sau în orice condominiu este, deseori, mai complexă decât pare la prima vedere. Expertiza unor profesioniști în domeniu poate fi, în acest context, de mare ajutor.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA este o organizație non-guvernamentală și apolitică ce apără interesele asociațiilor de proprietari din Timișoara. Scopul organizației este acela de a crește calitatea vieții timișorenilor în condominii.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA a fost constituită din dorința de a dezvolta un habitat urban sigur, prosper, civilizat, predictibil și armonios în concordanță cu standardele de urbanizare cele mai avansate și civilizate. Iar acest lucru începe în imobilele în care trăim.

De aceea, într-un parteneriat cu Renașterea Bănățeană, experții TESLA vor oferi, săptămânal, în fiecare zi de vineri, răspunsuri documentate și bazate pe legislație, la toate problemele care ne vor fi semnalate de cititorii publicației.

Așteptăm să ne contactați și să ne puneți întrebări folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și renasterea@renasterea.ro.

Cenzoratul. Cine poate fi cenzor și cum se alege acesta

 

Pentru prima ediție a rubricii noastre aducem în discuție una din cele mai frecvente probleme cu care se confruntă asociațiile de proprietari: alegerea sau desemnarea cenzorului.

Foarte multe asociații de proprietari ajung în situația în care nu pot desemna un cenzor din rândurile ei. De ce?

În primul rând trebuie știut care e rolul cenzorului și de ce acesta nu poate lipsi dintre asociația de proprietari.

Cenzorul este cel care verifică cum se cheltuie banii asociației de proprietari, asigurându-se că acest lucru se face corect și legal. Iar ca să facă acest lucru, el trebuie să aibă anumite studii de specialitate.

„Cenzoratul nu este opțional. Legea 196 / 2018 definește foarte clar rolul cenzorului și obligațiile lui. Altfel spus, funcția de cenzor este stabilită prin lege și mai mult decât atât legea stabilește și că această funcție nu poate fi îndeplinită de oricine, ci de o persoană cu studii de specialitate”, a declarat pentru Renașterea Bănățeană, ing. ec. jr. Marius Amzulescu, vicepreședintele Federației TESLA.

În foarte multe asociații de proprietari, unde nu se găsesc persoane calificate să realizeze acest control, cenzorii trebuie angajați și plătiți, lunar.

Federația TESLA vine în întâmpinarea membrilor săi oferind gratuit serviciul de cenzorat.

Iată care sunt, concret, atribuțiile și obligațiile unui cenzor: „În primul rând, cenzorul verifică gestiunea financiar – contabilă. În al doilea rând, cenzorul verifică, lunar, execuția bugetului de venituri și cheltuieli al asociației de proprietari. În al treilea rând, cenzorul întocmește trimestrial și anual Rapoarte privind gestiunea asociației de proprietari. În al patrulea rând, cenzorul asigură legalitatea Adunării Generale a Asociației de Proprietari”, a mai explicat Marius Amzulescu, vicepreședintele Federației TESLA.

Pentru a găsi răspunsuri legale, de la specialiști, în legătură cu problemele și neclaritățile cu care vă confruntați în asociațiile de proprietari în care locuiți, nu ezitați să ne contactați folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și [email protected].

Credit foto: Adrian Pîclișan


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *