„Săru’-mâna pentru masă!”, un proiect inedit la vreme de criză, în Banat

fata care gateste cu flori

Își spune ”Fata care gătește cu flori”, e de găsit ca persoană publică pe Facebook și cei care-i urmăresc postările ştiu că popularizează cu entuziasm reţete de mâncăruri bătrâneşti din Banatul istoric, tradiţii gastronomice care merită perpetuate.

În această perioadă în care mulți timișoreni stau acasă, ea a lansat un proiect inedit, acela de a veni în sprijinul doritorilor cu idei de meniuri, liste de cumpărături din piață și de la supermarket, dar și idei de rețete culinare cu ingrediente puține sau << de sărăcie>>.

„Dragi prieteni virtuali, am luat hotărârea să folosesc harul cu care am fost înzestrată de a combina gusturi şi arome, aşa cum pe unii dintre voi v-am obişnuit la evenimentele mele de bucate sau la cele cu catering ”Fata care găteşte cu flori”. De mai bine de un deceniu călătoresc foarte mult prin comunităţi şi prin sate unde adun reţete vechi, uitate.

Cele mai frumoase experienţe sunt cele în care mi-a fost pusă masa din bucate puţine sau gătite pe încropeală, chiar din neajunsuri. Oamenii m-au primit în casele lor cu mâncăruri festive sau cu ce aveau ei cel mai bun de oferit unui musafir necunoscut, au fost oameni care din puţinul lor m-au făcut să mă simt prinţesă în casa lor, împărţind cu mine şi prilejul de a ne bucura împreună, indiferent de vremuri, de codrul de pâine de pe masă sau de ultima firimitură.

Le sunt tuturor recunoscătoare pentru ceea ce am devenit în aceşti – în curând – zece ani de când sunt freelancer. Mi-am educat mintea în tot acest timp în care viaţa de freelancer a venit cu libertate, dar şi cu constrângeri şi o redefinire a priorităţilor.

Lansez astăzi <<Săru’-mâna pentru masă>> #sărumânapentrumasă, un proiect <<Fata care gătește cu flori>> pe care îl coc de ceva vreme, dar care finalmente s-a cristalizat. Aşadar, îmi puteţi lăsa un comentariu public cu: o listă scurtă cu ingrediente pe care le aveţi prin casa sau tocmai le-aţi cumpărat din piaţă sau supermarket (limităm la cel mult cinci, la alegerea voastră) şi vă răspund cu idei de reţete, sau o listă scurtă (limităm la maximum două) cu denumiri de reţete pe care doriţi să le faceţi şi vă răspund cu lista de ingrediente şi cantităţile aferente de aprovizionare.

A treia variantă ar fi să menţionaţi un ingredient preferat, unul singur, iar eu să vin cu reţete în care să-l puteţi folosi. În măsura în care timpul îmi permite, voi trimite pe scurt structura unei reţete sau linkuri de reţete de pe bloguri cu care nu daţi greş.

Dacă gândiţi că e momentul oportun să spunem cât mai des Săru-mâna pentru masă, dacă aveţi nevoie de ghidaj în bucătărie sau ştiţi persoane care au, daţi share şi voi fi bucuroasă să vă vin în întâmpinare. Puteti tagui de asemenea alţi prieteni cărora le-ar fi utile informaţiile pe care le ofer.

Dacă demersul meu vi se pare util, vă invit să răspundeţi şi voi cu #sărumânapentrumasă şi să daţi share sau tag unui amic. Haideţi să reînvăţăm să zicem şi să auzim cât mai des şi cu sens <<Săru-mâna pentru masă!>>

Invit să mi se alăture şi prietenii mei din industria HORECA, profesionişti, bloggeri, bucătari, proprietari de afaceri cu mâncare şi să contribuie cu ceea ce ştiu şi ei cel mai bine pentru cei aflaţi in cautare de inspiraţie sau liste de cantitaţi exacte. Vom contribui astfel, în această perioadă, şi la combaterea risipei alimentare şi la un consum responsabil. Vă mulţumesc! Să fim buni! Toate trec!”, scrie, pe pagina ei, ”Fata care găteşte cu flori”.

Ea a postat deja pentru cei interesaţi câteva reţete simple şi gustoase, una dintre ele fiind simplă, cu pâine veche transformată în Bundas Kenyer (pâine cu ou) şi mâncare de urzici.

Lista de ingrediente pentru patru persoane cuprinde patru grămăjoare de urzici, 12 felii de pâine (trei de persoană), o lingură de făină, trei căţei de usturoi, patru ouă, sare, piper, 200 mililitri de ulei.

retete 2

Bugetul aproximativ este de sub patru lei de persoană, iar apa în care au fiert urzicile se poate folosi pentru cure de sănătate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *