63% dintre profesorii care au renunțat la grevă au făcut-o pentru a-i ajuta pe elevi

63% dintre profesorii care au renunțat la grevă au făcut-o pentru a-i ajuta pe elevi

63% dintre profesorii care au renunțat la grevă au făcut-o pentru a-i ajuta pe elevi.

Majoritatea covârșitoare a profesorilor care participă la grevă a aderat la această formă de protest nu doar pentru salarii mai mari, ci și pentru a atrage atenția asupra altor nevoi din învățământ precum dotarea școlilor cu materialele didactice necesare sau oferirea de mai multe cursuri de formare pentru profesori, este concluzia unui sondaj realizat de World Vision România, pe un eșantion de 1.200 de cadre didactice.

Profesorii care participă la grevă vor salarii mai mari, dar 98% vor să atragă atenția și asupra altor probleme din învățământ.

Potrivit aceleiași surse, doar unu din zece dintre profesorii care au renunțat grevă au făcut-o în urma creșterilor și promisiunilor venite din partea Guvernului. Cei mai mulți dintre profesorii care au ieșit din grevă spun că au luat această decizie pentru a nu-i afecta pe elevi și pe părinți – procentul lor fiind de 63% dintre cei care au renunțat.

Sondajul a fost realizat în intervalul 6-7 iunie, 36% dintre respondenți predând în mediul rural, 14% în reședințe de județ, iar restul în alte orașe și

municipii.

În urma analizării răspunsurilor, fundația arată că există o ușoară discrepanță între gradul de participare al profesorilor la grevă în funcție de vârstă. Dintre cei cu vârste între 18 și 35 de ani, 75% au răspuns că participă la grevă. În rândul cadrelor didactice cu vârste între 36 și 45 de ani, 84% au afirmat că participă la grevă. Cei de peste 46 de ani participă în proporție de 81%.

”Sunt mai multe motive care ar putea explica gradul mai scăzut de implicare în grevă al profesorilor mai tineri față de colegii lor. În primul rând, pentru că încă sunt la început de carieră, stabilitatea lor financiară este mai scăzută. Totodată, aceștia s-ar putea să nu se simtă la fel de în siguranță în privința locului de muncă comparativ cu profesorii care au vechime la catedră”, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.

Întrebați ce îi motivează pe profesorii care participă la grevă, profesorii implicați au răspuns că nu este vorba doar de salarii mai mari, ci și pentru că vor să atragă atenția asupra altor probleme din sistemul de învățământ (98%).

CITEȘTE ȘI: Update! Minorul dispărut în Timișoara a fost găsit

Printre problemele invocate de respondenți: infrastructura precară a școlilor, lipsa de materiale didactice pentru desfășurarea orelor de predare, comunicarea deficitară cu unii dintre părinți și elevi, dar și nevoia de mai multe cursuri de formare pentru personalul didactic. Alte motive pentru care profesorii au intrat în grevă se referă la faptul că își doresc să fie mai respectați (76%), dar și să fie un exemplu pentru elevii lor – aproape unu din doi (48%).

Dintre profesorii care nu au participat la grevă și sunt hotărâți să nu o facă, 68% spun că nu au încredere în modul în care negociază liderii de sindicate, iar 65% nu cred că guvernanții vor face o schimbare  semnificativă. În același timp, peste jumătate dintre profesorii care nu participă la grevă (56%) spun nu își permit să piardă din salariu și tot atâția spun că nu vor ca elevii sau părinții să fie afectați în urma grevei.

Dintre cei care au participat la grevă și apoi au renunțat, doar 10% au luat această decizie în urma promisiunilor de salarizare făcute de guvernanți. Al doilea motiv invocat este că nu-și permit să mai piardă din zilele de salariu (57%). Cei mai mulți dintre cei care au ieșit din grevă (63%) spun că au făcut-o pentru că nu vor să-i afecteze pe elevi și pe părinți.

Totodată, 46% dintre cei care au renunțat la grevă spun că nu au încredere în modul în care negociază liderii sindicali. Un alt motiv, invocat de 36% dintre cei care au renunțat, este că nu pot continua singuri greva, după ce colegii lor de cancelarie au renunțat.

Referitor la revendicările salariale cerute de sindicate, 55% sunt pesimiști că vor deveni realitate. Mai exact, 29% cred că puține dintre revendicările lor vor fi aplicate, 23% cred că mai degrabă vor rămâne cu promisiuni, iar 3% cred că nu va fi îndeplinită niciuna dintre revendicările

sindicale.

”Deși Guvernul a venit cu mai multe promisiuni și acele creșteri de 585 de lei net pentru cadrele didactice și 240 de lei net pentru personalul nedidactic, observăm foarte clar că nivelul de încredere al profesorilor în decidenți este foarte scăzut. Acest scepticism nu este recent, ci s-a sădit în ultimii 12 ani, perioadă în care educația nu a primit niciodată 6% din PIB, deși această prevedere se află în Legea Educației. Profesorii au nevoie de măsuri aplicate imediat, au nevoie să se simtă ascultați, să fie parte dintr-un dialog în care să-și spună toate nemulțumirile și neajunsurile, care nu sunt doar în legătură cu salariile”, a mai declarat directorul-executiv World Vision România.

Cât despre celelalte așteptări, care nu sunt legate de salarii, 43% dintre cadrele didactice speră că după această grevă vor fi mai respectați, 39% speră să primească mai multe drepturi și că guvernanții vor fi mai preocupați de învățământ. Totodată, unu din trei profesori (33%) speră că vor fi alocate mai multe fonduri pentru unitățile de învățământ.

Sursa foto: world vision romania

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *