50 de milioane de euro din bugetul local, investiți în sistemul sanitar din Timișoara în perioada administrației liberale

colaj sanatate pnl

“Nu ați investit în spitalele din Timișoara!” / “Abia acum, în pandemia Covid 19, v-ați amintit de spitale și ați investit în ele!” / “Când faceți ceva cu ruina spitalului de pe Calea Torontalului?” Sunt doar câteva din lucrurile greșite promovate în Timișoara, în mediul online, despre sistemul sanitar din orașul nostru. Sunt câteva din informațiile pe care timișorenii, poate, nici nu le cunosc sau nu le-au știut vreodată. Pentru administrația liberală, sănătatea publică a reprezentat, în cei toți acești ani, un domeniu de importanţă strategică și ocupă, în continuare, un loc de top în lista priorităţilor mandatului primarului Nicolae Robu.

Proiecte majore

Administrația Nicolae Robu a iniţiat şi a susţinut o serie de proiecte majore în domeniul medical, iar în anii trecuţi au fost repartizate sume considerabile din bugetul local (circa 40 de milioane de euro) pentru reabilitarea unor corpuri de clădire şi transformarea lor în centre medicale: Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara (Clinica de Dermatologie, Clinica de Oncologie), noua construcție și modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe, dotarea spitalului, inclusiv cu un computer tomograf și RMN, modernizarea ambulatoriului de obstetrică – ginecologie, şi, totodată, au fost realizate lucrări şi amenajări specifice şi la Spitalulul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Louis Ţurcanu”.

Anul acesta, au fost cuprinse în bugetul local cheltuieli de investiţii pentru dotările spitalelor din subordinea municipalităţii cu aparatură medicală şi alte echipamente necesare şi sunt în derulare contractele de execuţie pentru secţiile: Chirurgie, Prematuri şi Laborator pneumoftiziologie şi reabilitare clădire existentă a Spitalului pentru Copii, reabilitarea clinicii ORL din cadrul Spitalului Municipal şi, de asemenea, sunt prevăzute lucrări de reabilitare şi la Spitalul „Victor Babeş”. Pentru ca oraşul nostru să facă faţă pandemiei mondiale, s-au alocat fonduri mari pentru spitale (circa 6 milioane de euro), în special pentru Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş”, dar și către Spitalul Municipal și Spitalul de Copii.

Proiecte importante pentru spitale

Unul dintre proiectele cele mai importante ale administrației liberale este o nouă clădire, formată din demisol, parter și 6 etaje, cu pistă pentru elicopter pe acoperiș, pentru Spitalul de Copii, unde se lucrează acum la finisajele interioare. Clădirea va fi finalizată în cursul acestui an. În stadiu de proiecte, care parcurg etapă de etapă conform legii, este un nou mare corp pentru Spitalul Municipal și o nouă mare clădire pentru Maternitatea Spitalului Municipal, precum și modernizări importante și noi corpuri la Spitalul “Victor Babeș”, spital în bună parte deja renovat din bugetul local, prin investiții masive în ultimii doi ani.

“Am investit enorm în acești opt ani de când sunt primar și în spații și în echipamente. Progresele sunt enorme. Știu la ce standarde au ajuns țările cele mai dezvoltate și nu mă mulțumesc cu progresele făcute, vreau să ajungem la cele mai înalte cote. Și vom ajunge, vă garantez! Trebuie să demonstrăm prin fapte, că noi credem cu adevărat în vorba înțeleaptă din popor “nimic nu-i mai important ca sănătatea!”, a declarat primarul Nicolae Robu.

De ce nu reiau lucrările la clădirea de pe Calea Torontalului?

Acea clădire nu este a Primăriei, este a Ministerului Sănătății. „Primăria Timișoara nu poate interveni cu bani și nici altfel la un bun al unui proprietar oarecare, privat sau public deopotrivă, ci numai și numai la bunurile Primăriei. Ministerul Sănătății are în plan să reia lucrările acolo și să facă un Institut Oncologic. E nevoie de așa ceva în Timișoara, pentru întreaga regiune și voi acorda cu celeritate aprobările necesare”, precizează primarul Nicolae Robu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.