40 de zile de poezie adevărată

Adrian Mardan

Asociaţia „Compania Volutarte” organizează marţi, 27 februarie, ora 18, la Enoteca de Savoya, lansarea şi prezentarea volumului de poezie „40 de zile” de Adrian Mardan (foto), apărut la Editura Partoş.

Manifestarea va fi moderată de Claudiu T. Arieşan şi va cuprinde prezentarea cărţii, un moment artistic cu muzică şi versuri (recită actorul Adrian Jivan de la Teatrul Naţional Timişoara) şi un recital de chitară clasică susţinut de autorul volumului, un talentat muzician care vine în faţa publicului iubitor de frumos cu compoziţii proprii, de pe viitorul său album solo, intitulat „Terra Eterna”.

„Forţa lirismului profesat aici şi acum de Adrian Mardan în modulaţii magistrale – clasice în esenţa ultimă, dar modernist distilate de poetul-rapsod – rezidă în tonica impetuozitate a verbului său policrom, precum şi în filigranul elaboratelor rechizitorii ce pictează sonor o lume a impulsurilor bine temperate şi a soluţiilor ontice posibile.

Anxietăţii provocate de incongruenţele şi inconsistenţele unei lumi în răspăr, ce duce adeseori la răni grave ale fiinţării artistului civil, i se răspunde cu majestuoase acorduri poetice, uneori admirabil ritmate şi strunite, alteori explodând parcă din străfundurile unei conştiinţe literare ce nu vrea sau nu poate să-şi mascheze entuziasmul şi suferinţele, precum făcea acum două milenii romanul Catullus – primul (nu şi ultimul, însă) radical, necenzurabil şi nedomolit în exprimările sale poet din istoria culturii planetare.

E o (pe)trecere memorabilă, cu sau fără călăuză, prin Deşert – nu unul vid ci, dimpotrivă, terifiant de populat cu singurătăţi în doi, în trei şi câte câţi vrei. Cele 40 de zile străbătute cu nesaţ alături de compasul sigur al distinsului dascăl şi muzician mi-au confirmat, fără îndoieli, pulsul unui scriitor veritabil ce se prefigurează într-o voce înalt rezonantă a lirismului contemporan circumvecin”, subliniază Claudiu T. Arieşan.

Artistul Mardan Adrian, alias mardanA, este un nume recunoscut pe plan naţional şi internaţional prin multiplele sale valenţe artistice, explorate atât ca interpret pe scene din ţară şi din Europa, cât şi în calitate de compozitor de muzică de teatru şi film de scurtmetraj, vocal-simfonică, rock-pop-jazz sau ca profesor de chitară.

Nutreşte, de asemenea, o vie pasiune pentru scris şi poezie, publicând placheta de versuri „O rămăşiţă bulversată” (Fundaţia Vivius, Cluj-Napoca), „Buzunarul de vară B&L” (Editura Brumar) și „40 de zile” (Editura Partoş).

A semnat articole pe teme muzicale, pe care le-a publicat în 2004 în cotidianul „Renaşterea bănăţeană„.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “40 de zile de poezie adevărată

  1. Pacat ca acest artist nu e mai mult bagat in seama si aici acasa.
    Ma bucur insa ca totusi pe aici pe acolo mai amintiti de el.
    In Danemarca, unde a activat ca muzician a fost si este foarte respectat.
    Felicitari Renasterea

Lasă un răspuns