Timişenii, obligaţi să-şi monteze detectoare de gaz

Facturile la gaze vor creşte de la 1 aprilie. Cu cât se vor majora

Un ordin al Autorităţii Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care reactivează o lege care n-a prea fost aplicată până acum, obligă proprietarii de apartamente care au doar un aragaz acasă, dar şi-au pus geamuri termopan, să-şi monteze senzori de gaze.

Verificările au început deja, iar în această situaţie, sute de români vor fi obligaţi să-şi monteze detectoare de gaze, chiar dacă locuinţele lor sunt racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, iar oamenii deţin doar un aragaz acasă. În cazul în care proprietarii refuză să le monteze, vor rămâne fără gaze.
Verificare obligatorie

La finalul anului trecut, după tragedia de la Colectiv, a apărut Ordinul ANRE nr. 179/2015 pentru aprobarea procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale. Respectiva procedură, care a intrat în vigoare la începutul acestui an, reconfirmă faptul că oamenii tebuie să facă o verificare a instalaţiei de utilizare a gazelor, la cel mult doi ani. Verificarea se face, contra cost, de orice firmă autorizată de ANRE, şi este obligatorie pentru orice consumator, chiar dacă are acasă doar un aragaz.
Complicaţii

Conform procedurii, oamenii sunt obligaţi să pună la dispoziţia firmei care face verificarea documentaţia tehnică pe baza căreia s-a făcut instalaţia de gaze din casă, chiar dacă este vorba de apartamente construite acum 30-40 de ani. Dacă aceasta nu există, proprietarii sunt obligaţi să o ceară distribuitorului de gaze sau celui care a făcut instalaţia acum zeci de ani, direct sau prin intermediul firmei care vine să facă revizia.

În cazul în care nici firma şi nici distribuitorul nu deţin documentaţia tehnică, proprietarul trebuie să reconstituite unele documente, în urma unui contract cu o firmă de proiectare a instalaţiilor de gaze.

Atenţie, chiar dacă specificaţiile tehnice ale instalaţiei, supuse verificărilor, sunt conforme cu cele declarate furnizorului, proprietarul trebuie să plătească pentru: releveul construcţiei pe care se trasează instalaţia de utilizare; schema izometrică a instalaţiei de utilizare; memoriul tehnic cu privire la respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare.
Dacă acestea nu sunt conforme, e necesară o nouă documentaţie tehnică, de data aceasta completă, care trebuie comandată şi plătită unei firme de proiectare a instalaţiilor de gaze.

Persoanele fizice care nu respectă aceaste norme pot fi amendate cu sume de la 2.000 la 4.000 de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Timişenii, obligaţi să-şi monteze detectoare de gaz

  1. Se deduce ca daca nu sunt geamuri termopan,prin celelalte poate iesi lejer gazul?sau poate sunt imobile fara ferestre si fara geamuri,care se incadreaza perfect in scutirea de la montarea detectoarelor….dar in casa scarilor si in subsolurile pe unde trec conductele si racordurile pentru gaz,cine monteaza detectoarele?ANRE-ul?La ce bune gurile de aerisire sau geamurile termopan construite special pentru incaperile in care se utilizeaza gazele?Probabil multi vor renunta la aceste gaze….Prea multa birocratie si prea multe inventii de natura sa scoata bani nejustificat din buzunarele cetatenilor si asa goale…

    1. Astea sunt la latitudinea firmelor autorizate ANRE sa decida (cu geamul termopan). Dar, pana la urma, nu ar trebui sa fim noi constienti ca avem nevoie de un fel de protectie in cazul emanatiilor? Si ceva care sa inchida gazul in caz de pericol daca nu suntem acasa? Preferam sa ajungem intr-o zi acasa si cand aprindem becu si sa explodeze?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *