19 dosare penale la Biroul Siguranță Școlară al Poliției Timiș

Proiect pilot de puncte de îmbarcare/debarcare a elevilor, la două școli din Timișoara

19 dosare penale la Biroul Siguranță Școlară al Poliției Timiș

Subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, împreună cu Biroul Siguranță Școlară din cadrul IPJ Timiș au analizat, marți, 16 mai 2023, situația la zi a infracționalității din mediul preuniversitar, a bullyingului, cyberbulyingului din județ.

Autoritățile încep să se miște

Astfel polițiștii de la Biroul de Siguranță Școlară au instrumentat 19 dosare penale, în primul trimestru din anul 2023, în principal pentru loviri și alte violențe, dar și pentru 3 furturi.

“Campaniile și măsurile de prevenție vor fi completate in curând și de o nouă legislație ce prevede măsuri disciplinare mai severe.

Primii care pot și trebuie să intervină pentru oprirea acestor fenomene sunt părinții și doar ulterior profesorii și instituțiile statului.

Atenționarea operatorilor comerciali privind interdicția vânzării de alcool minorilor, în special cei care nu au camere de filmare pe casele de marcat.

CITEȘTE ȘI: În premieră, un bănățean ia locul 2 la Campionatul Mondial de Construcție a Pantofului

În acest sens o deosebită atenție va fi acordată barurilor, cluburilor și discotecilor.
Cyberbullyingul este stimulat de prezența telefoanelor mobile în spațiile de învățământ și trebuie restricționată de părinți și conducerea școlilor”, a transmis subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Ministrul Educației a cerut legislație specifică

Vă reamintim că Ligia Deca, ministrul Educației, a prezentat, pe 10 aprilie 2023, la Timișoara, câteva măsuri pe care le are în vedere pentru reducerea violenței în școli. Este vorba de prevenție, de colaborarea cu psihologi, dar și cu instituțiile de siguranță și ordine publică.

„Cred că este foarte important să punem accentul pe prevenție și să învățăm și copii, și cadrele didactice, cum să funcționeze într-o școală fără violență.

Multe dintre școli au pază asigurată de autoritatea publică locală. Problema pe care o aveam, apropo de introducerea obiectelor interzise în școli este legată de legislația specifică.

Nu poate face percheziție paznicul sau un profesor în școală. Trebuie să fie autorități care au acest drept, jandarmii, polițiștii. În mod normal, când ai o astfel de suspiciune, suni și chemi poliția pentru că putea să facă astfel de percheziții.

Am discutat cu colegii din Guvern, și cu Ministerul Justiției și cu Ministerul Afacerilor Interne, să vedem dacă este nevoie de modificări legislative în așa fel încât, când avem de exemplu o suspiciune de obiect interzis să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens pentru a nu exista pericole în interiorul școlii”, a spus ministrul Educației.

Cifre alarmante în Timiș

La sfârșitul lunii ianuarie 2023, Colegiul Prefectural de Timiș a avut ca temă siguranţa şcolară și bullyingul, present, de ceva timp, şi în mediul online. Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a anunţat atunci o statistică destul de alarmantă și că, în consecință, vor fi intensificate eforturile pentru combaterea violenţei în şcoli.

”O infracţiune la mai puţin de două zile în mediul şcolar din Timiş. Trimestrul al patrulea al anului trecut a avut 51 de zile de şcoală. Raportat la acestea, numărul de 30 de infracţiuni din mediul şcolar este îngrijorător de mare. Discutăm de loviri, violenţă, furturi, agresiuni sexuale. La mai puţin de două zile se întâmplă o asemenea faptă”, a declarat, la momentul respectiv, prefectul de Timiș.

Și grădinițele au intrat în atenția autorităților

În luna februarie 2023, Liceul Waldorf Timișoara a fost prima unitate de învățământ în care s-au desfășurat activitățile proiectului pilot „Școala ta în siguranță”, din județul Timiș, în acest an școlar.

Ulterior, mai multe unități de învățământ și-au manifestat dorința de a pune în aplicare proiectul și în școala lor, iar în mod surprinzător cererile au venit și din partea unor grădinițe.

„Apreciez deschiderea reprezentanților unităților de învățământ și faptul că au înțeles cât de importantă este prevenirea și evitarea unor forme de violență în școli.

Liceul Tehnologic Azur este următoarea unitate de învățământ la care se vor desfășura activitățile proiectului de informare, prevenire și combatere a violenței în mediul școlar.

Elevii, părinții, cadrele didactice și conducerea școlii au dat dovadă de deschidere și înțelegere în ceea ce privește nevoia și participarea activă la activitățile educative și de informare.

Împreună cu reprezentanții instituțiilor partenere în acest proiect de prevenire și combatere a violenței în școli ne vom prezentăm cu activități educative și de informare, astăzi în fața cadrelor didactice, iar în cursul zilei de mâine în fața elevilor și a părinților acestora”, a menționat, în luna februarie, Sorin Ionescu, subprefect al județului Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *