100 de milioane de euro investiți de administrația liberală în sistemul educațional din Timișoara

foto colaj educatie

Cele două mandate de administrație liberală au însemnat pentru Timişoara o serie de investiții în ceea ce privește performanța în educație, dar și o provocare în ceea ce priveşte spaţiile destinate instituţiilor de învățământ.

În cifre, aceste investiții și lucrări de reabilitare și modernizare înseamnă aproximativ 100 milioane de euro. Practic, toate școlile generale și o mulțime de licee au beneficiat de investiții în ultimii ani.

 Dotări în ton cu standardele internaționale

Pe lângă investiții în clădiri și dotări, putem să spunem fără să greșim că administrația liberală în Timișoara a făcut, în acești 8 ani, ceea ce nu a făcut încă nimeni de la Revoluție încoace: construirea un nou campus școlar, de la firul ierbii. Este vorba de noul Campus Lenau, o construcție modernă, un bun început de drum care poate deveni emblematic și pentru alte asemenea investiții în viitor. Noile spații de la Liceul Teoretic ”Vlad Țepeș”, de la Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” sunt finalizate, aproape gata sunt și cele două corpuri imense la Școala Generală nr. 16 și se demarează proiectele de extindere cu două corpuri mari a Școlii Generale nr. 30 și de construire a unei săli de sport ultramoderne pentru Școala Generală nr. 25.

Adaptare la nevoile companiilor

Zona de învățământ profesional a fost atent observată, pentru că e o cerință din partea mediului de afaceri și a industriei din Timișoara, pentru oameni competenți și bine pregătiți. La Colegiul Tehnic “Regele Ferdinand” a fost reabilitat  complet atelierul-școală și beneficiază acum de dotări de top. La întoarcerea la școală, elevii de la Electrotimiș ce învață în sistem dual vor regăsi practic un nou atelier școală care să le permită o calificare superioară, în condiții corecte. Toate acestea, în urma investițiilor și a lucrărilor de modernizare efectuate în perioada administrației liberale.

Pentru Colegiul Tehnic “Emanoil Ungureanu” este în derulare proiectul european  de 5.000.000 de euro deja finanțat, prin care se va reabilita și moderniza complet acest liceu. Vor fi condiții de excepție pentru toți cei care doresc să îmbrățișeze această formă de învățământ și, în paralel, se va reda orașului un monument emblematic restaurat.

Au fost începute lucrările de modernizare și la Colegiul Tehnic “I.C. Brătianu”,  investițiile reprezentând reabilitarea fațadelor, acoperișului, tâmplăriei etc.

Noi sprijinim învățământul profesional cu tot ce putem pentru că suntem convinși că el trebuie susținut. Vrem să corectăm cu pârghiile noastre ceea ce s-a făcut rău în România prin marginalizarea învățământului profesional. Avem în Timișoara o mulțime de companii, ele necesită personal cu studii superioare într-o anumită proporție, dar necesită mai ales muncitori bine calificați. Punem mare accent pe învățământul profesional și îl facem din ce în ce mai mult după modelul german, ca învățământ dual”, a precizat primarul liberal Nicolae Robu.

Proiecte de construire de noi creșe și grădinițe

În cei 8 ani de administrație liberală în Timișoara, nu a fost uitată însă, nici educația antepreșcolară și preșcolară. În cele 7 creșe ale Primăriei Municipiului Timișoara sunt 450 de locuri, dar acestea sunt insuficiente pentru cererea existentă. S-a reușit ca, prin amenajarea unor spații neutilizate, din sistemul de grădinițe, să fie suplimentate locurile necesare pentru creșe. O atenție deosebită a fost acordată grădinițelor, unde au fost efectuate lucrări de extindere, reabilitare, reparații și alte amenajări. S-a investit enorm pentru ca acestea să se prezinte cât mai bine și sunt în derulare proiecte de construire de noi creșe și grădinițe, pentru că numărul de locuri de care dispunem, chiar dacă a fost crescut mult în ultimii ani, este departe de a fi suficient, într-un oraș așa dinamic și, prin consecință, cu un număr atât de mare de tineri!

Pentru a se putea finaliza toate proiectele și investițiile în domeniul educației este nevoie de continuarea muncii cu echipa administrației liberale. Împreună, facem Timișoara mai tare ca oricând!

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.