10 cărți pe care trebuie să le citești înainte de a muri

carte 1

Cărțile îl însoțesc pe cititor în locuri, adesea necunoscute, și chiar îi fac să cunoască oameni pe care nu și-i imaginau niciodată.

Există multe cărți care trebuie citite, de mai multe ori, datorită tradiției lor, datorită poveștii pe care o spun sau pentru că au devenit unele dintre cele mai bune cărți scrise vreodată. Iată cele 10 cărți de citit înainte de a muri.

Crimă și pedeapsă, de Fiodor Dostoievski

Publicat în 1866, romanul lui Dostoievski este considerat unul dintre culmile literaturii rusești. Analiza sa psihologică a protagonistului, elevul Rodión Raskólnikov, care se confruntă cu o dilemă morală.

El este capabil să justifice omenește o crimă, dar atunci când o comite va vedea cum îl persecută vinovăția.

O sută de ani de singurătate, de Gabriel Garcia Marquez

Romanul scriitorului columbian care povestește vicisitudinile familiei Buendía de peste șapte generații în orașul fictiv Macondo este considerat de mulți drept cel mai bun roman din toate timpurile.

Reper al creșterii latino-americane și campion al realismului magic, această lucrare, publicată în 1967, pentru mulți ar trebui să fie în fruntea clasamentului.

Cărți de citit – idei eMAG

Don Quijote de la Mancha, de Miguel de Cervantes

Acest roman cavaleresc este considerat un precursor al romanului modern. În librării puteți găsi o multitudine de versiuni și chiar unele care îndrăznesc să actualizeze limba romanului lui Cervantes publicat în 1605 până în prezent.

Divina Comedie, de Dante Alighieri

Împărțit în cântece (Infernul, Purgatoriul și Paradisul), Dante, Beatriz și Virgilio joacă în acest poem care rezumă cunoștințele de la civilizația clasică la cea medievală, credințele sau filosofia. Dante a scris această carte în primele decenii ale anului 1300 și a supraviețuit până în prezent, fiind considerată una dintre capodoperele literaturii.

A servit drept referință pentru mulți creatori din toate timpurile.

Micul prinț, de Antoine de Saint-Exupéry

Scriitorul și aviatorul francez a scris această carte pentru copii, publicată în 1943, care până în prezent rămâne una dintre cele mai bine vândute cărți din toate timpurile. O poveste care analizează lumea adulților prin privirea sa metaforică.

Contele de Monte Cristo, de Alexandre Dumas

Clasicul roman de aventuri care apare pe fiecare listă. Autorul cărții  „Cei trei muschetari” a scris în 1844 acest roman care a fost publicat în tranșe și care spune povestea lui Edmundo Dantés, un marinar care, din cauza unei trădări, ajunge în închisoare din care va scăpa pentru a deveni contele titlu.

Portretul lui Dorian Gray, de Oscar Wilde

Oscar Wilde a surprins perfect vanitatea societății victoriene în acest roman publicat în 1891, considerat unul dintre ultimele romane gotice și care spune povestea lui Dorian Gray, care după ce a fost portretizat într-un tablou nu vrea să îmbătrânească.

Marele Gatsby, de Francis Scott Fiztgerald

Temele centrale se învârt în jurul decadenței visului american din anii 1920. Superficialitatea clasei superioare, inutilitatea încercării de a recrea un trecut idealizat și nostalgie ca unul dintre motoarele acțiunii umane. Putere, bani, iubire, lăcomie, rasism…

Cărți de citit – librarie online eMAG

Alchimistul, de Paulo Coelho

Alchimistul este o carte scrisă de brazilianul Paulo Coelho care a fost tradusă în peste 63 de limbi și publicată în 150 de țări și a vândut 65 de milioane de exemplare în întreaga lume. Cartea este despre vise și mijloacele pe care le folosim pentru a le realiza, despre șansele din viața noastră și semnele care apar de-a lungul ei.

Mizerabilii, de Victor Hugo

Mizerabilii este un roman al politicianului, poetului și scriitorului francez Victor Hugo publicat în 1862, considerat una dintre cele mai cunoscute opere ale secolului al XIX-lea. Romanul, în stil romantic, ridică prin argumentul său un raționament despre bine și rău, despre drept, politică, etică, dreptate și religie. Autorul a mărturisit că a fost inspirat de Vidocq, un criminal francez care s-a răscumpărat și a ajuns să inaugureze Poliția Națională Franceză, pentru a crea cei doi protagoniști și că istoria țării sale l-a inspirat să plaseze contextul istoric: prin urmare, personaje pe care le trăiesc Rebeliunea din iunie (1832) și schimbările politice ulterioare. În plus, autorul analizează stereotipurile de atunci și își arată opoziția față de pedeapsa cu moartea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “10 cărți pe care trebuie să le citești înainte de a muri

  1. Eu as mai adäuga Moby Dick de Hermann Melville si Calatoriile lui Gulliver de Jonathan Swift si eventual Aventurile lui Tom Sawyer si Huckleberry Finn de Mark Twain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *