Unicul laborator de creștere a cristalelor de fluorită din România se află la UVT și împlinește 60 de ani de la înființare

Unicul laborator de creștere a cristalelor de fluorită din România se află la UVT și împlinește 60 de ani de la înființare

Unicul laborator de creștere a cristalelor de fluorită din România se află la UVT și împlinește 60 de ani de la înființare.

Pentru unii, fizica e un mister, pentru alții, o pasiune. Dincolo de formule și de calcule, știința care l-a făcut celebru pe Albert Einstein e o continuă invitație spre descoperire. Odată ce i-ai pășit pragul, te lași cu greu plecat. De ce? Pentru că fizica e fluidă, se construiește și se reconstruiește din nevoia de a găsi răspunsuri legate de viață și de ființa umană. Iar cum explorarea unui fenomen presupune multiple introspecții, multe dintre cercetările din fizică nu ar fi fost posibile fără inflexiunile matematicii, biologiei ori ale chimiei.

CITEȘTE ȘI: Se apropie iarna. Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în luna noiembrie

De altfel, preocuparea de a îmbunătăți rezoluția microscopiei optice i-a adus fizicianului Stefan Hell, de origine română, tocmai Premiul Nobel pentru Chimie, în 2014. Distincția i-a fost conferită pentru că, alături de alți doi cercetători, Eric Betzig (chimist) și William E. Moerner (chimist și fizician), fizicianul român a contribuit la dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție.

Tot din pasiunea pentru cercetare a fizicii prin intermediul elementelor chimice, a luat ființă, în urmă cu 60 de ani, Laboratorul de creștere a cristalelor, primul și singurul de acest tip din România, la inițiativa profesorului Mircea Zăgănescu. Munca sa a fost continuată mai apoi de prof. Irina Nicoară, pentru ca, în prezent, laboratorul să fie coordonat de conf. dr. Marius Ștef, împreună cu prof. dr. Daniel Vizman, căruia Academia Română i-a conferit Premiul ”Constantin Miculescu” pentru o serie de lucrări privind modelarea proceselor de creștere a cristalelor.

Aflat la parterul Universității de Vest din Timișoara, Laboratorul de creștere a cristalelor surprinde prin modul în care tehnologia veche șlefuiește știința modernă. Creuzetele în care sunt îmbinate elementele chimice (aduse tocmai din Franța), sunt confecționate, cu multă îndemânare și atenție, la… strung, de fizicianul Ion Sîrbu, angajat al universității de peste 30 de ani. Ion Sîrbu este și omul de bază care monitorizează activitatea aparatelor în care ”se nasc” cristalele. Procesul de producere a cristalelor se întinde pe durata a câtorva zeci de ore, pentru că materia primă trebuie topită și apoi solidificată.

De ce e nevoie de aceste cristale? ”Scopul obținerii acestor cristale este de a obține noi materiale – laser care să aibă aplicații în diferite zone: în zona energiei regenerabile pentru a crește eficiența celulei solare, transformând, spre exemplu, radiația din infraroșu, prin fenomene de tip up-conversion, în radiație din vizibil, care să poată fi apoi convertită în energie solară sau în aplicații care vizează fototerapia bolilor de piele. Este o zonă extrem de actuală dacă ținem cont de faptul că ceea ce există acum în fototerapia bolilor de piele sunt niște unități de fototerapie care necesita ca pacientul să fie expus integral în prezența radiațiilor, după un plan de tratament care implică mai multe ore de expunere la UV și care poate duce ulterior la efecte colaterale nedorite, chiar și la apariția cancerului de piele. Și atunci, se merge pe ideea de a găsi laseri care să aibă spotul controlat, care să poată fi țintit direct pe plagă. A doua categorie de cristale pe care le obținem cu o altă instalație, care se numește Safirom, a fost creată, la fel ca și cea anterioară pentru obținerea fluoritelor, în cadrul Facultății de Fizică. Tot ceea ce este pe partea de crescătorie de cristale reprezintă rodul muncii predecesorilor noștri, de-a lungul multor încercări. Acum putem crește deja cristale cu un profil impus”, a explicat prodecanul Facultății de Fizică a UVT, conf. dr. Marius Ștef.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *