Scrisoare deschisă adresată de profesorul Victor Neumann domnului Vasile Popovici

victor neumann

Stimate domnule Popovici,

Sunt siderat de faptul că de când ați revenit din detașarea în serviciul diplomatic pe criterii politice (pentru că nu ați îndrăznit niciodată să participați la vreun concurs pentru a intra în corpul diplomatic și consular român), ați început o adevărată cruciadă împotriva a tot ce se construiește în Timișoara.

Înțeleg că absența dvs. din oraș (și din UVT) timp de 20 de ani v-a creat un disconfort, reintegrarea fiind dificilă. Nu ar strica să știți că Timișoara a evoluat în acest răstimp, grație oamenilor care au înțeles să contribuie la bunul mers al orașului.

După ce timp de opt luni ale acestui an ați înjurat în spațiul public, de data aceasta în calitate de universitar, instituțiile de cultură din oraș (a se vedea presa și paginile de socializare multiple pe care ați activat neobosit în lunile precedente), apoi, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană – pe care ați fi vrut s-o vedeți desființată ca urmare a demersurilor pe care le-ați făcut către autoritățile locale, județene, naționale, europene (mă întreb pe banii cui) și pentru că ele au rămas fără „rezultatul” așteptat de dvs. – v-ați îndreptat de ceva vreme atenția înspre persoana mea, ca universitar și ca director al Muzeului de Artă. Și, nu oricum.

V-ați erijat în „autoritatea supremă”, care „monitorizează” activitatea mea în cele două instituții, precum și viața mea privată. Le știți pe toate, vi se pare, speculați, bârfiți, înjurați, vă manifestați prin atac la persoană și la demnitatea umană, inventând tot felul de povești cu intenția clară de a mă defăima (ca, de exemplu, povestea cu „datul meu afară de la Muzeul Banatului în timpul comunismului, în anul 1980” sau în alt loc ați scris ca am fost exclus din același muzeu pentru că am „boicotat comunismul”). Mă rog, poate reușiți să fiți consecvent. În tot cazul, am fost dat afară de un regim comunist, căruia am refuzat să mă supun.

Ați folosit de-a lungul timpului expresii la adresa mea precum: leneș, impostor, incompetent, ipochimen și multe altele. Știți foarte bine că nu am răspuns niciodată acestor provocări suburbane. Nu pot să mă „apăr” în fața a ceea ce n-am făcut sau a ceea ce nu sunt. Ați creat confuzii, lansând în spațiul public informații false, informații răstălmăcite după bunul plac.

Asta să fie democrația? Asta să fie diplomația de care v-ați prevalat, nefiind niciodată titular, pentru că nu ați îndrăznit să vă înscrieți la concurs pentru a intra în corpul diplomatic și consular? Acesta credeți că e mediul universitar? Bineînțeles că nu. Și mă aștept ca mulți colegi din UVT să fie în dezacord cu acest comportament cinic, ignorant, batjocoritor față de cei ce timp de decenii au lucrat și au contribuit la bunul renume al UVT. Libertatea dvs. (și a oricui) de exprimare se întinde până la atingerea libertății și demnității umane a celuilalt. E un principiu simplu al democrației.

Răspund acum doar din respect pentru comunitatea academică a UVT, pe care am servit-o cu loialitate timp de 20 de ani, pentru cadrele didactice și studenții care au fost și vor rămâne pentru mine o a doua familie. Și, pentru că nu aveți de unde să știți, pentru că ați absentat timp de 20 de ani din oraș, vă atrag atenția că dacă aș fi fost acel „leneș” de care vorbiți, CV-ul și rezultatele mele academice naționale și internaționale nu ar fi contribuit la acreditarea școlii doctorale de istorie, a unor linii de studii, a unor centre de cercetare fundamentală în științele socio-umane.

Dacă aș fi fost acel personaj imaginat de dvs., nu aș fi participat la concursuri în urma cărora am câștigat burse de studii oferite de prestigioase instituții internaționale, nu aș fi câștigat proiecte de cercetare științifică naționale și europene în care am implicat și facultatea, și universitatea. Sau puneți la îndoială și capacitatea acestor instituții de a face o selecție corectă? Adică, nimeni în lumea aceasta nu mai e corect în afară de dvs.?

Este inutil să vă întreb câte proiecte ați câștigat pentru universitate, întrucât însăși apartenența dvs. la mediul universitar ridică mari semne de întrebare pentru orice profesor, având în vedere numărul insignifiant de cursuri, de comunicări, de conferințe susținute de dvs. timp de 20 de ani, și chiar mai puține publicații în reviste și edituri naționale și internaționale. (La câte cursuri ați fost timp de 20 de ani cât a fost blocat un post de conferențiar pentru dvs., în timp ce erați plătit din bani publici ca detașat în diplomație pe criterii politice?).

Considerați-vă un norocos că ați fost promovat foarte recent ca profesor (grație bunei-credințe a comisiei de titularizare) și vă recomand să încercați să vă îmbogățiți palmaresul de cercetare științifică pentru a dobândi, peste câteva decenii de muncă, autoritatea necesară exprimării unor critici întemeiate, cu argumente și, bineînțeles, constructive. Așa cum se cuvine unui universitar!

La fel de inutil e să vă întreb cum educați tinerele generații de studenți de vreme ce sunteți capabil de un asemenea limbaj suburban în spațiul public și în afara acestuia. Sunt mulți studenți și profesori care se întreabă deja cum sunt posibile asemenea ieșiri din partea unui cadru didactic, a unui filolog, a unui fost diplomat (mă rog, lumea nu știe că nu ați fost titular). Sper că nu din această cauză sunt puțini studenți înscriși la facultatea noastră la sesiunea de admitere din vară, chiar și pe locurile fără taxă.

Încercați să înțelegeți că orice presiune, de orice natură (fie și prin amintitele denigrări și atacuri la persoană, nedemne de un cadru didactic al unei universități), se va pune pe mine ca profesor al UVT și ca director la Muzeului de Artă, voi respecta legea. Pur și simplu.

În rest, constat că, dintr-o postură imaginară de “autoritate supremă” în care vă erijați, sunteți ocupat cu monitorizarea mea și a unor instituții de cultură și cu drumuri și demersuri făcute pe la diferite autorități din oraș și din capitală pentru a crea scandaluri și că astfel se explică faptul că nu aveți timp pentru o activitate academică serioasă. Măcar dacă ați avea competențele necesare vreunei monitorizări, ar fi de înțeles zelul dvs.

Acest lucru, precum și limbajul suburban pe care l-ați folosit la adresa mea și a soției mele (încă din anii 1990, când, printre altele, m-ați întrebat “ce mai caut aici” și, ceva și mai grav, imposibil de reprodus din pricina vulgarității – erați deja detașat în diplomație pe criterii politice) denotă faptul că aveți o alergie incontrolabilă atunci când mă vedeți.

În tot cazul, injuriile pe care mi le-ați adresat atât în particular, cât și în public, atât mie, cât și soției mele, precum și instigarea la ură față de noi doi (prin provocări publice și intimidarea colaboratorilor noștri) nu au nimic în comun cu etica unui universitar și nici cu democrația în general. Ele provin din arsenalul ideologic comunist și fascist de intimidare. De data aceasta, le-ați pronunțat în calitate de angajat al UVT, iar ele sunt foarte îngrijorătoare pentru mediul universitar și pentru oraș.

Victor Neumann

 

Foto: pressalert.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.