Primăriile trebuie să-și întocmească documentația pentru gestionarea pajiștilor pe stil nou

Sprijin financiar pentru crescătorii de animale

La nivelul judeţului Timiş, o singură primărie – cea a comunei Pădureni – are un amenajament pastoral întocmit şi verificat conform prevederilor legale.

Problema este că absolut toate unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora există păşuni vor trebui să deţină respectivele documente, deoarece pe baza acestora se vor încheia contracte de închiriere sau de concesionare a păşunilor până cel târziu la data de 1 martie 2016.

Timişul nu stă nici mai bine nici mai rău decât majoritatea judeţelor ţării, dar problema este de natură să preocupe consiliul judeţean. La sediul instituţiei a avut loc, ieri, o şedinţă care a reunit mai mulţi specialişti implicaţi în întocmirea, respectiv în avizarea amenajamentelor pastorale, care sunt nişte studii cuprinzătoare privitoare la productivitatea locurilor de păşunat, ele urmând să clarifice modul de gestionare a păşunilor, dar, înainte de toate, preţul la care acestea vor fi date în folosinţa crescătorilor de animale pe perioade cuprinse între şapte şi zece ani, pe bază de contracte ferme.

La întrunirea de ieri au participat Nicolae Oprea, consilier al președintelui Consiliului Județean Timiș pe probleme de agricultură și administrație locală, Coraș Ardelean, directorul executiv al Camerei Agricole a Județului Timiș, reprezentanți ai Direcției Agricole și ai Univestității de Științe Agricole, instituția de învățământ superior fiind dispusă să le acorde consultanță primăriilor interesate.

În orice caz, echipele de lucru care vor întocmi amenajamentele sunt compuse din specialiștii de la primării și de la camera agricolă județeană, verificarea acestora căzând în sarcina direcției județene pentru agricultură.

Consiliile locale, la rândul lor, sunt chemate să emită hotărâri pentru aprobarea amenajamentelor pastorale. Din 2016, până la data de 1 martie a fiecărui an, primarii vor verifica respectarea încărcăturii de animale din contracte şi vor stabili suprafeţele disponibile pentru închiriere sau concesionare. Pentru a putea încasa plățile pe suprafaţă aferente locurilor de pășunat, utilizatorii şi proprietarii acestora trebuie fie să asigure încărcătura minimă cu animale, fie să efectueze cel puţin o cosire pe an.

Nicolae Oprea opinează că, înainte de întocmirea amenajamentelor, ar fi utilă consultarea, de către primării, a localnicilor crescători de animale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.