Subvenție nouă și consistentă pentru legumele cultivate în sere și solarii

apiasere21 1

Cultivarea de legume în spații protejate va fi stimulată financiar printr-un nou ajutor de minimis, prin care fermierul va putea primi anual 2.000 de euro pe mia de metri pătrați de teren cultivat. Forma de sprijin a fost aplicată în ultimii patru ani doar pentru cultivarea de tomate în sere și solarii, dar eficiența economică nu a fost cea scontată, deși intenția a fost bună, anume ca românii să consume mai multe roșii produse în țară în sezonul rece, când importurile de legume din state cu climă mai caldă sunt masive.

CITEȘTE ȘI: Numărul elevilor și al angajaților din învățământul timișean infectați cu COVID-19 a crescut, deși cei mai mulți dintre ei sunt în online

Noua subvenție va fi direcționată pentru cultivarea de mai multe legume în spații protejate, tomatele, ardeii, castraveții, varza și vinetele numărându-se printre acestea. Ajutorul de minimis de 2.000 de euro pe 1.00 de metri pătrați va fi acordat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și nu prin direcțiile agricole județene, așa cum s-a procedat în cazul programului de sprijinire a cultivării tomatelor în sere și solarii. Totuși, funcționarii din cadrul direcțiilor agricole vor avea, alături de reprezentanții APIA, atribuții de control al respectării condițiilor de acordare a ajutorului, de către beneficiari. Proiectul de hotărâre de guvern care va reglementa noua formă de sprijin pentru legumicultori este aproape de finalizare, după cum a anunțat Adrian Oros, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale. Bugetul noului program pe acest an va fi de 150 de milioane de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *