Valentine’s Day, un Dragobete… emancipat

Sărbătoarea Sfântului Valentin din 14 februarie a fost înființată în anul 496 de către Papa Gelasius I, care l-a inclus printre cei „ale căror nume sunt cinstite în rândul oamenilor, dar ale căror fapte sunt cunoscute numai de Dumnezeu”.

CITEȘTE ȘI: Urmărire ca-n filme, pe o şosea din Timiş

După cum presupune Gelasius, nimic despre viața lui nu era cunoscut. După legendă, el ar fi cununat un păgân cu o creștină, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui și a vindecat bolnavi. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). De aceea, a fost condamnat la moarte și executat, pe 14 februarie 269.

Azi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite și mai nou și în țările europene, se fac petreceri și baluri, iar îndrăgostiții își fac cadouri. În calendarul ortodox, Sfântul Valentin este sărbătorit pe 30 iulie.

Cei care au implementat sărbătoarea pe plaiurile mioritice din motive comerciale nu vorbesc deloc despre Sfântul Valentin ca despre protectorul iubirii, ci doar de inimioare, ciocolată, amor, romantism.

Un „ambalaj” potrivit pentru a vinde orice fel de produse şi servicii, de la cadouri personalizate, cine şi călătorii romantice, la servicii de telefonie mobilă şi orice alt produs sau serviciu. De regulă, marile magazine sau restaurante folosesc fel de fel de trucuri pentru a petrece ziua iubirii, însă pe bani frumoși.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns