Un timişean şi-a descoperit vocaţia de designer la aproape 80 de ani

O localitate timişeană se numără, fără îndoială, printre cele mai dinamice judeţ. În plus, găseşti la faţa locului oameni cu preocupări dintre cele mai diverse.

Un personaj aparte din Dudeştii Noi este, de pildă, Matei Crăciun, un om care se apropie de frumoasa vârstă de 80 de ani. A fost tehnician la CAP o grămadă de ani, ştie să facă de toate, dar nu acesta este neapărat motivul pentru care este foarte îndrăgit în comunitate.

E un om cald, pe care îţi face plăcere să-l ai companion la „un pahar de vorbă”. Mă rog, nu-i dai aproape opt decenii, pentru că e vivace şi – colac peste pupăză – mai şi fumează ca un turc. Faptul cu care a uimit toată comuna este, însă, felul original în care şi-a ornamentat gospodăria.

„Muzeul” uneltelor vechi

Bătrânul şi-a descoperit în urmă cu doar trei ani vocaţia de… designer. A făcut o treabă de-a dreptul remarcabilă, valorificându-şi în mod estetic vechile unelte, unele dintre ele uzate moral încă din vremea tinereţii sale. Astfel, pe unul dintre pereţii din curtea casei a încastrat în zid mai multe unelte agricole foarte vechi, iar aranjamentul, pe lângă faptul că este plăcut ochiului, are aspect de muzeu.

De asemenea, într-o terasă şi-a expus, la fel de estetic, „piesele grele” ale propriei colecţii de unelte şi scule. Aici poţi admira, bunăoară, obiecte care ar stârni invidia multor colecţionari de antichităţi. O râşniţă de cafea de pe la începutul secolului trecut, o rindea de când era bunica fată sau o bormaşină manuală, cu manivelă, dau acestui colţişor un aer boem.

„Toate obiectele pe care le-am expus sunt din gospodăria proprie şi le-am folosit cândva. La un moment dat, m-am tot gândit ce să fac cu ele şi mi-a venit ideea să le expun, ca la muzeu”, ne explică Matei Crăciun. La viaţa sa a avut parte şi de bune, şi de rele. Este văduv de şapte ani, de pildă, şi nu îi e uşoară singurătatea, cu toate că este des vizitat de copiii săi. Mai are un amar pe suflet, pe care îl poartă de aproximativ patru decenii, de când i-a murit unul dintre feciori, la numai 20 de ani, într-un accident auto. Dar, dincolo de încercările grele ale vieţii, bătrânul nostru nu s-a lăsat niciodată doborât, ba din contră, a devenit, iată, extraordinar de creativ.

Apropo, nu ne lasă să plecăm înainte de a-i vedea şi interiorul casei, unde, de asemenea, a expus nişte obiecte vechi. De pildă, o vioară care i-a aparţinut unui bunic îi este foarte dragă, astfel că a expus-o pe un perete din hol, alături de câteva partituri îngălbenite de vreme. Este bun şi la designul interior, dar şi la cel exterior. A rămas, de fapt, un om cu adevărat tânăr, chiar dacă are un buletin tare vechi.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns