Un tânăr şi apreciat medic ORL-ist din Timişoara vindecă suflete cu penelul (GALERIE FOTO)

Bolnavii afectați de cea mai cumplită maladie, cancerul, reînvață la Clinica de Chirurgie oncologică a Spitalului Municipal din Timișoara să iubească viața. Dascăl al frumosului e un doctor, ORL-ist angajat al aceleiași unități sanitare, care în orele de serviciului îndepărtează tumorile și tratează infecțiile, iar în timpul liber, înlocuiește golul din suflete cu artă.

”Patologia zilnică cu care ne confruntăm ne îndeamnă să vedem și partea frumoasă a vieții”, spune medicul Nicolae Balica, acesta îndemnându-i pe bolnavi să privească atent dincolo de ușile albe ale saloanelor – pe holul încărcat de picturi – la natura care înflorește și moare pentru a renaște din nou.

Albă ca Zăpada, la pediatrie

Nicolae Balica s-a remarcat printr-un talent ieșit din comun încă din perioada grădiniței, când exersa îndelung pictarea veverițelor, iepurașilor, căprioarelor și eroilor din povești. O practică ce avea să-i servească peste 30 de ani, când a pictat-o pe Albă ca Zăpada alături de câțiva prieteni necuvântători pentru o clinică de pediatrie.

”N-am urmat nici un curs. M-am născut cu această abilitate, fără ca nimeni din familie să aibă talent la desen. Am urmat Liceul de Informatică și apoi Facultatea de Medicină. Picturii îi rezerv puținul timp liber pe care îl am”, spune medicul care în perioada studiilor a stat deoparte de acuarele aproape doi ani.

”Cu pensula, ca și cu bisturiul”

Spre deosebire de alți pictori care folosesc șevaletul, Nicolae Balica desenează în plan orizontal, la masă, așa cum s-a obișnuit în copilărie. Așezat deasupra lucrării – la fel cum în sala de operație se apleacă asupra răului pentru a-l îndepărta – se gândește la natura pe care el însuși a surprins-o în fotografii pentru a scoate în evidență frumosul și nu renunță până nu finalizează pictura.

”Cu pensula e la fel ca și cu bisturiul. Abilitatea de a picta mă ajută să pot să duc mai facil la bun sfârșit operațiile chirurgicale”, consideră Nicolae Balica.

Și-a imortalizat tinerețea la 21 de ani

Casa natală e plină de tablouri – peste 100 – așezate unul lângă altul. În camera de zi a părinților, printre alte zeci de creații, se distinge un ”portret”, nu în sensul uzual, ci unul creat special pentru a păstra ”imaginea tinereții sale”, după cum spune Nicolae Balica.

”E vioara pe care mi-au dăruit-o părinții când eram mic și la care nu am reușit să învăț să cânt, suportul de creioane din lemn sculptat în formă de cizmă și câteva vase de lut, totul în nuanțe de verde. Lucrarea am realizat-o în 1998, pe când aveam 21 de ani. Mi-e cea mai dragă”, spune ORL-istul timișorean.

 


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

14 Răspunsuri “Un tânăr şi apreciat medic ORL-ist din Timişoara vindecă suflete cu penelul (GALERIE FOTO)

 1. Un medic cu o mare experienta un om cu suflet mare merita sa veniti pentru consultatie si tratament indiferent de unde santeti in tara .Medicul Nicu Balica ORL din Timisoara este un medic cu o experienta exceptionala si un om cu suflet mare

 2. Mulțumesc mult domnului doctor nu am cuvinte să-mi exprim recunoștință față de dânsul am fost operată de dânsul acum o săptămână si m-am simțit foarte bine imediat după operația la o ureche ,nu am auzit cu e a timp de 11 ani și în timp ce mă opera am început să aud foarte bine.Stima si respectul meu un înger printre oameni

 3. d nul doctor balica nicu este un ingrr pe pamint salveaza vieti aduce bucurie in sufletele celor darmati de dureredumnezeu sai dea multa sanatate sal pazeasca de tot cei rau sal insoteasca la tot pasul recomand tuturor care sunt in suferinta sa apeleze la acest inger salvator cu mult drag si respect d na balan maria timisoara

 4. Minunat. Un om special cu un suflet special, rar intalnit in zilele noastre. Daca un doctor face astfel de lucruri speciale, de daruri nepretuite nu poate fi decat un,,vindecator”atat pentru fizic cat mai ales, pentru suflet. Sanatate.

 5. Felicitari domnule doctor toata stima si tot respectul din lume pentru minunatele picturi
  Cu drag
  Simona si Petre Balica

 6. Un suflet de artist intr-un medic…. Cinste lui.
  Sunt putini medici care au suflet, dar suflet de artist, si mai rar….!!!!!!!

 7. Romanul cu care te poti mandri. Ca de hoti, mincinosi, barfitori, rautaciosi si atotstiutori ne este tara plina…

 8. Sa fii om e lucru mare si Dr.Balica este omul cu care ne putem mandri, medicul la usa caruia poti bate oricand . FELICITARI !

Lasă un răspuns