Un sclav talentat al propriilor pasiuni. Este vorba despre un timişorean

O afacere de familie, un loc intim, cu mese puține, decorat simplu, dar cu suflet… este locul în care Ovidiu Hațegan gătește cu pasiune doar mâncare proaspătă și de calitate pentru clienții săi. Timișoara este orașul care găzduiește acest local cu o mâncare savuroasă, oraș pe care Ovidiu și-l amintește cu nostalgie ca fiind un oraș vechi, cosmopolit. Aparent un bucătar, Ovidiu este, de fapt, proprietarul localului, dar și cel care te servește și te întâmpină, coordonează tot, este cel care îmbină personal arome variate pentru un gust desăvârșit.

Ovidiu Hategan„Atunci când ți se închide o ușă, mereu ți se va deschide o ditamai poarta”

Serviabil – dar cu o privire tristă și melancolică – Ovidiu Hațegan are o poveste de viață pe cât de frumoasă, pe atât de interesantă. Este un exemplu pentru cei care sunt nevoiți să o ia mereu de la capăt cu curaj, o persoană care se reface rapid și susține cu tărie că „atunci când ți se închide o ușă, mereu ți se va deschide o ditamai poarta”.

Pasiunea a primat

Studiile deținute nu prevesteau nicidecum o carieră în arta culinară, dar pasiunea a primat în cele din urmă. Încurajează persoanele cu care intră în contact să trăiască frumos și să exercite o profesie cu sufletul și cu pasiune. Doar așa, susține Ovidiu, poți ajunge la performanță. Părinții l-ar fi văzut medic – la fel ca pe sora sa – sau ofițer, dar nicidecum bucătar. La degustarea preparatelor pregătite de acesta însă au înțeles că meseria pe care destinul i-a ales-o i se potrivește perfect.

caracatitaTainele gustului divin, deprinse în Italia

Italia este țara care îl găzduiește pe Ovidiu Hațegan de douăzeci și cinci de ani. Este țara în care a plecat în clasa a douăsprezecea, nevoit fiind, lăsând în urmă familie, prieteni și întreaga să lume, angajându-se într-o pizzerie și îndrăgostindu-se iremediabil de tot ce înseamnă gătit. A învățat bazele gătitului și îmbinarea condimentelor de la bucătari italieni dispuși să îi transmită tainele gustului divin. Și-a deschis propria afacere în Italia și a început să gătească personal pentru clienți dintre cei mai pretențioși și selectivi. I-a cucerit, astfel că a prins încredere în a deschide și alte localuri menite să bucure papilele gustative ale câtor mai mulți clienți satisfăcuți.

„Pizza, cel mai sănătos fast-food”

pizza Timisoara

„Pizza este cel mai sănătos fast-food, pentru că este lejeră”, spune Ovidiu, acesta este și primul fel de mâncare pe care a învățat să îl prepare. Adevărata pizza nu se servește cu sos, doar cea americană, mă învață Ovidiu. Sosurile sunt folosite, de fapt, pentru a ascunde greșelile tehnologice.

Nu dorește nici acum să aibă sistem de livrare la domiciliu pentru acest preparat, deoarece susține că aceasta se servește caldă, calitatea scăzând până la ajungerea acesteia la destinație.

Cultul cafelei

S-a reîntors în România și, mai precis, la Timișoara pentru a-i fi aproape mamei, care are probleme de sănătate. Fire energică, a decis că în timpul petrecut aici ar fi bine să deschidă un loc unde oamenii să se întâlnească și să se simtă bine. Astfel a luat naștere un mic bar în interiorul căruia există o prăjitorie de cafea. Era singura din Timișoara, iar sfătuirea clienților în domeniu i se potrivea perfect lui Ovidiu, care are un cult pentru cafea, o recunoaște după bob, după miros și îi intuiește rapid țara de proveniență. Pe atunci, servea clienților un amestec de cafea propriu și personalizat. „Cafeaua se bea scurtă și rapid, pentru a nu-și pierde proprietățile”, susține specialistul.

Restaurarea clădirilor vechi, o pasiune

Periplul între Italia și România nu i-a fost niciodată ușor, de fiecare dată este nevoit să o ia de la capăt aici sau acolo. „Iubesc acest oraș dar, din păcate, acum toți prietenii și cei dragi sufletului meu sunt acolo, aici sunt tot mai singur…”, îmi mărturisește Ovidiu.

A absolvit cursuri în domeniul construcțiilor, iar restaurarea clădirilor vechi este o pasiune dezvoltată și aprofundată în timp. În paralel cu gătitul, s-a ocupat în Italia cu restaurarea clădirilor din 1400-1600, lucru care i-a folosit mai apoi la amenajarea propriului restaurant.

„Trebuie să deguști, nu să te alimentezi”

Deține brevete pe trei nivele în scuba-diving. Scufundările sunt parte din viața sa. O școală vie în ceea ce privește gătirea corectă a fructelor de mare a fost timpul îndelungat petrecut pe mare cu vasul. A fost mediul propice de a găti tot ceea ce oferă marea. Aici a realizat puterea mării și tot aici a luat naștere un sortiment de paste gătit astăzi în restaurantul propriu. A practicat sport și încă o face, este un mod de viață recomandat de Ovidiu pentru toți cei care doresc o inimă sănătoasă și un spirit liber. Iar în ceea ce privește alimentația, el spune că „trebuie să deguști, nu să te alimentezi”.

restaurant HateganVinul italian, o altă pasiune

Fiecare întoarcere în țară este un nou început. A închiriat un spațiu utilizat în trecut pentru o spălătorie pe care l-a transformat personal în restaurantul care astăzi servește cele mai gustoase sortimente cu fructe de mare și nu numai. Vinul italian este o altă pasiune a sa. Recomandă cu pricepere un vin bun pentru fiecare fel de mâncare, un vin care să ajute și să întregească savoarea felului servit. „Alcoolul se bea în cantități mici, pentru a stimula sistemul nervos!”, explică, cu pasiune.

Emoții ambalate cu artă culinară

Ambiția este o calitate de bază, care îl ajută să se autodepășească și să o ia mereu de la capăt. O barcă cu pânze, o cabană din lemn și o moară cu apă într-un loc liniștit, acesta este peisajul în care Ovidiu își vede viitorul. Gurmand, bun organizator, romantic, Ovidiu Hațegan – un „depresiv activ” – zâmbește rar, urmele lăsate de viață le poartă în suflet, iar emoțiile le redă în felurile pe care le gătește și le oferă cu atâta dragoste clienților.

 

Citeşte şi:

Cum recunoşti carnea de pui cu hormoni

 


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 Răspunsuri “Un sclav talentat al propriilor pasiuni. Este vorba despre un timişorean

  1. “Un sclav talentat al propriilor pasiuni. Este vorba despre un timişorean” …si io care credeam ca este vorba despre un craiovean…
    patetic articol…depresiv…
    mi s-a facut mila de saracul sclav…..merg sa manc la el..dar daca o sa ma intampine cu o privire depresiva, ce ma fac?poate imi trece pofta de mancare
    p.s: nu am vazut niciunde litera „p” incercuita pentru „publicitate”…adicatelea este publicitate mascata?
    alo..anaful!!!!

  2. Confirm cele relatate mai sus. La Pizzacia gasesti pizza ca in Italia ,poate chiar mai buna,iar personalul este foarte amabil, te face sa iti doresti sa revi.

Lasă un răspuns