Un instrumentist cu dar de la Dumnezeu (VIDEO)

Despre Dan Galea nu trebuie să vorbeşti prea mult. Pe el trebuie să-l asculţi, până când îţi dai seama că nu ai de-a face cu un simplu interpret. Încă de mic s-a simţit atras de notele muzicale. La nunţi şi la alte sărbători era mereu în preajma muzicanţilor.

Dan Galea, din Sacoşu Turcesc, şi-a dorit încă din clasa I să cânte la un instrument. A vrut să i se cumpere un acordeon şi, în cele din urmă, după îndelungi insistenţe, bunica maternă i-a promis unul, însă numai dacă va lua premiul I.

„M-am ţinut de cuvânt şi am primit primul meu instrument muzical. Am învăţat să cânt singur, aşa, după ureche,şi la orice sărbătoare de la şcoală eram şi eu prezent cu acordeonul meu”, spune Dan Galea. Când a ajuns în clasa a IV-a, părinţii copiilor din Sacoşu Turcesc au angajat un profesor ca să-i înveţe să cânte la acordeon.

De la muzică populară, la cea clasică

Şi-a continuat studiile la Liceul de Muzică „Ion Vidu”, astăzi Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, unde a studiat oboiul. Totuşi, tânărul Galea era atras mai mult de muzica populară. Aşa că a renunţat la liceul de muzică şi, din clasa a IX-a, a studiat la Liceul de Construcţii din Timişoara, în paralel învăţând tainele taragotului, la Şcoala Populară de Arte.

A venit vremea armatei pe care a făcut-o la… Ansamblul Ciocârlia din Bucureşti. I s-a propus să rămână în Capitală, însă Dan Galea de-abia aştepta să se întoarcă acasă. S-a angajat în cadrul Ansamblului Banatul, unde cântă din taragot şi în prezent. În urmă cu şase ani, a absolvit şi Facultatea de Muzică, secţia de pedagogie muzicală.

Opt taragoturi

De-a lungul carierei, instrumentistul a schimbat mai multe taragoturi. „Am avut opt, iar preţul unui asemenea instrument muzical ajunge, în medie, la 2.000 de euro. Sunt şi mai scumpe, la 3.500 de euro, realizate de un meşter din Bistriţa”, spune Dan galea. Nevoia l-a învăţat să-şi repare singur taragoturile: „Dădeam o căruţă de bani pentru reparaţii, aşa că acum mă descurc singur”.

La nunţi şi petreceri

Dan Galea a avut prilejul să cânte cu ansamblul său la spectacole importante, dar şi la nunţi sau la petreceri. „Nu e uşor ca să cânţi toată noaptea, dar m-am obişnuit”, spune instrumentistul. Cât despre o nouă generaţie de muzicanţi, în special de taragotişti, Dan Galea afirmă că tinerii nu prea mai sunt atraşi de acest instrument.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns