Trei statui ecvestre la Timișoara

Pavel Chinezu, Iancu de Hunedoara, Eugeniu de Savoya

În ianuarie 2013, primarul orașului de pe Bega, Nicolae Robu, constata că „Timişoara este unul dintre puţinele oraşe din Europa de dimensiunea sa – dacă nu cumva unicul! – care nu are nici o statuie ecvestră. Asta, în condiţiile în care o pleiadă de mari personalităţi la scară istorică şi-au legat numele, într-un fel sau altul, de el și în condiţiile în care, se ştie, o statuie ecvestră într-un oraş aduce acestuia un plus semnificativ de farmec şi de atractivitate pentru vizitatori şi îl personalizează mai bine. Iată de ce am decis iniţierea unui proiect de ornare a Timişoarei cu trei statui ecvestre, pentru început”.

Pe lista de atunci a primarului se aflau: Carol Robert de Anjou, cel care a făcut din Timișoara capitala Regatului Ungar timp de opt ani, între 1316-1323; Iancu de Hunedoara, cel care a fost strălucit comite de Timiș și mai apoi domnitor al Transilvaniei în a doua jumătate a secolului al XV-lea; Eugeniu de Savoya, cel care în 1716 a eliberat Banatul de sub Imperiul Otoman și l-a alipit Imperiului Habsburgic.

La ultima ședință de consiliu local înainte de vacanță, în 31 iulie, aleșilor li se va solicita acordul pentru ca procedurile de realizare a celor trei statui ecvestre să înceapă. Față de ideile enunțate inițial, de pe listă a dispărut Carol Robert de Anjou, acesta fiind înlocuit de Pavel Chinezu. Comandant în armata regelui Matei Corvin, Pavel Chinezu a trăt între anii 1432 și 1494 fiind, timp de 16 ani, comite de Timișoara. În această perioadă, s-a întărit atât potențialul economic al Banatului, cât și importanța militară a regiunii.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 Răspunsuri “Trei statui ecvestre la Timișoara

 1. „Mândru mi-s ca mi-s roman!”;
  „Rupt in fund și cerșetor prin Europa!”
  Dar dacă Carol Robert de Anjou, ar fi „negociat” conflictul cu Basarab, in favoarea lui?!
  Cel mai probabil aprobarea și finanțarea pentru aleși, vine de la „bătăușii” din Muntenia, pentru care reconcilierea, nu poate fi posibila nici după 700 de ani.
  Asa ca, Pavel Chinezul, vine ca substitut, pe mana lui „Second Hand”, ca mai toată „marfa” din occident, chiar dacă nu merita asta.
  Timișoreni!
  Romania are o singura capitala!
  Si aia e „vesela”!

 2. Eu propun o statuie ecvestra a lui Robu calare pe bunul simt si pe nervii nostri, iar sub copitele calului sa se afle opiniile celorlalti timisoreni, dovedind astfel si artistic cit de mult il intereseaza pe maimutoiul vopsit parerea locuitorilor orasului pe care, printr-o regretabila si speram nerepetabila eroare a ajuns sa-l calareasca !

Lasă un răspuns