Trei rugi în satele unei comune din Timiş. Cine cântă

Într-o comuna timișeană, toate rugile care urmează să mai aibă loc în acest an – și sunt trei la număr, una în centrul de comună Orţişoara, celelalte în două sate aparținătoare, la Cornești și Seceani, se află sub patronajul spiritual al unor nume feminine din calendarul ortodox.

Dacă seria hramurilor de aici se deschide devreme, în 26 aprilie, la Călacea, de praznicul Sfântului Gheorghe, celelalte au loc de Sfânta Marie Mare, de Sfânta Marie Mică și de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Deja începem să ne pregătim pentru aceste sărbători ale comunităţii, pe care oamenii locului le îndrăgesc ca pe un prilej de veselie, de spectacole în aer liber, de mese întinse şi voie bună. Sigur că, în mod tradiţional, fiecare rugă în parte începe, aşa cum se cuvine, la biserică, unde credincioşii aduc cinstire sfântului ocrotitor.

Apoi, tot după obiceiul statornicit de pe vremea bunicilor şi străbunicilor, vine vremea cântecului şi dansului, a distracţiei şi a bucuriei.

În 15 august, ţinem ruga de la Corneşti. Aici, în Orţişoara, hramul se sărbătoreşte în jurul zilei de 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului, aşa că şi ruga are loc în 9 şi 10 ale lunii. La ediţia din acest an vom continua cu îndrăgitul minimaraton pentru copii, un eveniment care atrage întotdeauna un pubic numeros, dar vom avea şi tombolă şi, desigur, invitaţi de soi, artişti pe toate gusturile.

Programul va fi bogat şi divers, căci pe scenă vor urca şi interpreţi de folclor bănăţean precum Andreea Voica, Zorica sau Deian Galetin, şi solişti agreaţi de marele public, precum Adi de la Vâlcea, dar şi nume cunoscute ale muzicii pop: Antonia, Alex Velea şi Ruby.

Dacă e să ne bucurăm împreună, îmi doresc ca fiecare localnic să aibă parte de cântecele dragi inimii lui”, spune primarul Aleodor Sobolu.

Şi tot de la el aflăm că, după evenimentele din Orţişoara, un altul este programat să se desfăşoare toamna, în 14 octombrie, când va fi rândul celor de la Seceani să o sărbătorească pe Sfânta Parascheva, cuvioasa ce dă hramul bisericii din satul lor.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Trei rugi în satele unei comune din Timiş. Cine cântă

  1. Castigi online la domiciliu, usor si nou. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email: [email protected] com

Lasă un răspuns