Timișoara, finalistă în competiția pentru ”olimpiada culturală” din 2021

Așa cum am anticipat în ediția noastră de acum două zile, Timișoara se numără printre cele patru finaliste ale competiției naționale pentru desemnarea Capitalei europene a culturii din anul 2021.

Anunțul a fost făcut oficial vineri, de către ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, și, respectiv, președintele juriului internațional Steve Green, în cadrul unei ceremonii desfășurate la sala ”Mircea Eliade” a Bibliotecii Naționale a României, prilej cu care a fost reiterată procedura pe care cele patru orașe finaliste trebuie s-o urmeze până la desemnarea candidaturii oficiale din partea României, în septembrie 2016.

Dacă prezența Timișoarei și a Bucureștiului pe ”lista scurtă” este pe deplin susținută de potențialul cetății de pe Bega și a celei de pe Dâmbovița, de consistența dosarului de susținere a candidaturii și (de ce să n-o spunem) de consistența relațiilor privilegiate pe care le are în forurile de decizie europeană, în cazul celorlalte două finaliste, selecția este întrucâtva surprinzătoare. Astfel, Cluj-Napoca ar fi primul caz în care aceeași regiune geografică ar promova două ”capitale culturale” (Sibiul, care a deținut acest titlu în 2007, aflându-se tot în Ardeal), iar Baia Mare are, fatalmente, un potențial cultural și economic net inferior, reflectat de un proiect de buget puțin verosimil și de un program cultural limitat ca diversitate.

De asemenea, trebuie să menționăm că, așa cum anul Sibiului a fost primul în care au funcționat în paralel două capitale ale culturii în Uniunea Europeană, anul 2021, care sperăm să fie al Timișoarei, va împărți, în premieră, fluxurile turistice (dar și financiare) în trei: un oraș din România, unul din Grecia și unul din Serbia. Sloganurile cu care au candidat cele patru orașe finaliste sunt ”Strălucește și luminează orașul prin tine” – Timișoara, ”Orașul In-Vizibil” – București, ”La Est de Vest” – Cluj-Napoca și ”Cultura ospitalității” – Baia Mare.

Potrivit acelorași surse neoficiale europene, șansele Timișoarei de a reprezenta România după decizia finală din septembrie 2016, sunt, în acest moment de peste 60 la sută.

Foto: medstudentadvisors.com


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns