Timișeanul Lae Izmană este dansator activ la 86 de ani (FOTO)

Un timișean în vârstă de 86 de ani a fost declarat de autoritățile locale din comuna Boldur cele mai vârstnic culegător de folclor și dansator activ al ansamblului ”Boldureanca”.

Un motiv bun pentru ca Nicolae Cătană, din Ohaba-Forgaci, cunoscut localnicilor după porecla Lae Izmană, să intre la propriu în horă – după o pauză marcată de o tragedie în familie – pentru a-și arăta încă o dată măiestria cu care execută mișcările jocului popular, pe care le-a exersat în nu mai puțin de 79 de ani.

”Primii pași i-am învățat la șapte ani, cu Pilu Pătru, un instructor de dans ce venise de la Timișoara și cu dascălul nostru Ion Ostrovan, un gugulan de la Ciuta. Eram atunci 12 perechi în formație, iar prima fată cu care am jucat a fost Iți lu` Curtu. Am mers apoi din echipă în echipă cu toate generațiile. Instructorii ne învârteau până curgea apa pră noi și din acest motiv soția a ales să fie în ansamblul vocal.

Eu am rezistat pentru că mi-a plăcut. Pe timpul Colectivului, nu am avut liniște în nici o duminică, tot timpul eram cu dansurile. Acum îs al mai bătrân și fac pereche cu Vichi de la Boldur, cu vreo 50 de ani mai tânără”, mărturisește Nicolae Cătană.

Timișeanul a fost și culegător de dansuri, aducând în prezent multe mișcări uitate, specifice în vechime jocului ”pră pișior”, ”pră su` mână”, horei sau călușarului.

”Le-am prins de la Gică Ciulă, văr de-al meu, și de la al` mai bătrân dansator din sat – moș Gică Dâru. Mai departe, toată comuna a învățat să joace de la mine”, spune Lae Izmană.

Cel mai vârstnic dansator activ al comunei Boldur mărturisește că se menține în formă lucrând în grădină, nu mai puțin de 45 de arii cu legume. ”De dimineața și până la ora 13, sunt zilnic în grădină. Fac o pauză după-amiază și spre seară sunt din nou la muncă”, precizează Nicolae Cătană.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns