Teo Catarov, cantautor: „Fiecare artist are publicul lui” – VIDEO

Teo Catarov s-a născut în comuna Dudeștii Vechi, într-o comunitate de bulgari catolici.

„Perioada copilăriei și adolescenței, în care se conturează și se definesc preferințele și gusturile culturale și artistice ale fiecărui individ, la mine a fost marcată definitiv de radioul și televiziunea din Belgrad”, avea să mărturisească Teo Catarov, peste ani.

În perioada studenției, a înregistrat cu trupa „Pepelușa” două albume în studiourile casei de producție „Balkanton” din Sofia, ulterior două dintre piese fiind selectate pentru o compilație intitulată „Cântece din Balcani”.

În anul 2000, împreună cu Liviu Mihon și Ionuț Dorobanțu, sub denumirea „Teo&Hara Band”, a încheiat un contract cu studiourile Media Pro din București, editând albumul „Unde sunteți, prietenii mei”.

Alegerea melodiei „Supărat” de către cei de la Media Pro ca piesă de referință a stârnit mai târziu un scandal la nivel național, melodia fiind preluată de alți cântăreți care au pretins că le aparține. În 2010, lansează, alături de colegii din „Teo Band”, albumul „Undeva între cer și pământ”.

Teo Catarov a absolvit, în anul 1993, Facultatea de Științe Economice din cadrul UVT Timișoara, iar din anul 1996 este angajat la Finanțe (Direcţia Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara).

 

teo-catarov– De unde pasiunea pentru muzică?
– De la mama. Ea m-a învățat primele cântece. Am învățat să cânt la acordeon cu Stoian Mircsov, după care am continuat studiul cu un profesor de muzică pensionar. Neputând să merg la Liceul de Muzică, m-am înscris la Liceul Economic și, apoi, la Facultatea de Științe Economice. Dar muzica a fost mereu prezentă în viața mea. De la 16 ani cânt și vocal și la armonică sârbească.

– Iar repertoriul, cum îl alegeți? De unde vă inspirați?
– Cânt doar ce îmi place. Dacă aud o melodie nouă care îmi place, atunci facem repetiții cu trupa și o includem în repertoriu. O includem, firesc, alături de celelalte piese cântate de noi.

– Vorbind de piesele din repertoriu, nu putem ocoli povestea celei mai cunoscute dintre melodiile dumneavoastră, „Supărat”…

– „Umoran” este un cântec croat ce făcea parte din repertoriul trupei la petrecerile la care cântam. În 1999 am scris un text în românește pentru această melodie și am încercat să iau legătura cu compozitorul, în Croația, pentru a obține drepturile de autor, dar nu am reușit. Piesa a fost inclusă pe albumul „Unde sunteți, prietenii mei” și a cunoscut o popularitate la care nu ne așteptam. Numai că, între timp, a fost preluată de alți cântăreți, iar eu, neavând drepturi de autor, nu am putut face nimic atunci când auzeam cum declară că ei au compus linia melodică și textul. Am tras niște învățăminte din toată povestea. Astfel, două dintre cântecele de pe albumul „Undeva între cer și pământ” sunt compuse de către muzicieni din Serbia, versurile fiind ale mele. Am luat legătura cu fiecare dintre ei și am cumpărat drepturile de autor, atât melodiile, cât și textele fiind acum protejate.teo-band

– De unde vă inspirați în scrierea pieselor, fie că vorbim de linia melodică sau de versuri?
– Din ceea ce mi se întâmplă mie și celor din jur. Și, cei care mă cunosc, pot să și recunoască ușor anumite personaje din versurile scrise de mine!

teo_band

– Cine sunt cei care vă ascultă și v-au îndrăgit melodiile?
– Fiecare artist are publicul lui. De exemplu, dacă un artist cântă folclor, atunci publicul lui este, firesc, iubitor de folclor. Noi, având mai multe genuri muzicale, avem un public divers. Un public cu care am avut și vom avea mereu o relație specială!


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *