Telefonul performant crește copii anxioși și lipsiți de creativitate

Telefonul mobil nu mai reprezintă în ultimii ani doar un mijloc de comunicare, ci a devenit un fel de extensie a corpului nostru, provocând dependenţe tot mai mari. Efectele negative ale acestor adicţii pot fi observate nu numai în cazul adulţilor, ci mai ales în rândul copiilor, atrag atenția psihologii.

Un studiu recent arată că, în anul 2016, majoritatea copiilor din Germania deţineau un telefon mobil cu acces la internet, statistică ce poate fi extrapolată la nivelul întregii Uniuni Europene, consideră specialiștii.

Datele arată că 80 la sută dintre copiii cu vârste între 12 şi 13 ani sunt posesorii unui smartphone cu acces la internet, între 10 şi 11 ani – 71 la sută, între opt şi nouă ani – 38 la sută, iar între șase şi șapte ani – 12 la sută.

Surogat pentru familie și prieteni

În opinia psihologului Lenke Iuhoş, telefonul mobil a devenit un surogat pentru familie şi prieteni, iar lipsa de interacţiune directă poate avea efecte asupra vocabularului activ, fiind restrânsă astfel capacitatea de comunicare verbală, nonverbală şi paraverbală.

”Cu orice oră în plus cu telefonul în mână, sistemul nervos se acomodează perfect la o lume aparentă, una pe care, printr-o simplă atingere, copiii o pot schimba după bunul lor plac. Aceasta provoacă în timp lipsa de răbdare, diminuarea capacității de ascultare şi analiză, ignorarea regulilor, posibilitățile de concentrare fiind profund afectate.

Pe de altă parte, lumea din telefon care se schimbă din secundă în secundă îi provoacă celui mic stări de impulsivitate, ceea ce duce la dificultăţi în colaborarea cu cei din jur. Pe măsură ce copilul se apropie de vârsta la care trebuie integrat în comunitate, automatismele create de dependenţa de telefon mobil se vor răsfrânge nu doar asupra capacității de comunicare şi cooperare ci, mai ales, în scăderea încrederii în sine și nedezvoltarea inteligenţei emoţionale”, explică Lenke Iuhoş, specialist în psihologia copilului şi adolescentului.

Liniștea aparentă aduce numai belele

Potrivit specialiștilor, mulți părinți aleg să le dea copiilor posibilitatea să se joace cu telefonul în încercarea de a-i ține ocupați și de a avea liniște. Chiar dacă pe moment obțin ceea ce își doresc, în viitor vor avea doar belele. Psihologii consideră că sunt cel puţin patru impedimente care frânează dezvoltarea copiilor dependenţi de telefonul mobil.

Lenke Iuhoş susține că jocul cu tehnologia limitează creativitatea – care ne ajută să supravieţuim în situaţii limite – celor mici. În opinia specialistului, părinţii ar trebui să le stimuleze mult mai mult această aptitudine, astfel încât să fie mai creativi cu lumea palpabilă, să poată reacţiona eficient la pericolele sociale şi să transforme, prin puterea gândului, cuvântului şi acţiunii, lumea din jurul într-un loc mai bun.

”Dacă toate aceste clipe sunt înlocuite doar cu folosirea în exces a telefonului mobil, copilul îşi va trăi scenariile doar în creier, astfel că dezvoltarea creativităţii se va produce doar la nivel cognitiv, nu va fi transpusă şi în viaţa reală. Copilul care e trimis să se joace cu cei de vârstă apropiată va fi descurcăreţ: va simţi pericolul și va reacţiona chiar neaşteptat de matur la orice schimbare.

Jocurile îl ajută să prelucreze fără niciun efort frustrările, supărările acumulate, scăpându-l de stresul evenimentelor zilnice. Copilul creativ e capabil să discearnă între ce este important pentru el și ce nu, are o listă sănătoasă de priorităţi, ştie să asocieze cauza cu efectul şi astfel devine mai curajos”, afirmă psihologul Lenke Iuhoş.

Provoacă insomnii cronice

Mai mult, gălăgia ”lumii” tastate pe telefon e tentantă, dar este un factor perturbator pentru copil, care îl ţine treaz până la ore târzii. Când sunt pe punctul de a adormi, primesc o notificare pe Facebook, o alta pe Whatsapp, o alta pe Instagram sau Snapchat, iar sinapsele sunt puse din nou în funcţiune şi apar, în timp, insomniile cronice.

”Din cauza folosirii telefonului mobil la ore târzii, fiind stimulaţi de multele notificări pe care le pot primi, mintea este într-o permanentă alertă, melatonina scade şi copilul nu se poate relaxa pentru a produce starea de somnolenţă. Chiar dacă va reuşi într-un final să adoarmă, copilul va avea un somn sacadat, care nu va fi destul de odihnitor, iar toate aceste efecte se pot observa în activităţile de dimineaţă.

De asemenea, trezirea în timpul somnului este efectul unor factori psihologici: anxietate puternică, frici, depresie, reacţii agresive oprite în timpul zilei. Intervenţia părintelui, a cadrelor didactice, prin reducerea exigenţei în performanţă, e bine-venită, schimbarea regimului de somn este imperios necesară până când acesta este echilibrat şi poate reveni la activităţile obişnuite. Oboseala creşte probabilitatea convulsiilor de noapte, iar reducerea utilizării telefonului în orele de seară creşte eficacitatea somnului adânc”, menţionează Lenke Iuhoş.

Drumul spre obezitate

Schimbările negative nu au loc doar la nivel psihic, ci și fizic: utilizarea în exces a telefonului mobil duce în timp la obezitate. Potrivit observaţiilor psihologului Lenke Iuhoş, copiii care se joacă în mod regulat pe aplicaţii au abilităţiile motorii mai reduse în ceea ce priveşte fineţea şi exactitatea, nu dobândesc abilităţile de bază pe care le pot experimenta prin alte jocuri tradiţionale, cum ar fi jocul cu plastilina.

”Mişcarea ajută la conştientizarea corpului și concentrează atenția asupra propriului corp, astfel cei mici vor avea în vedere să aibă grijă şi de ceilalţi. O viaţă mai activă pentru copii este, de asemenea, şi un factor pozitiv în atingerea unor rezultate academice optime, dar şi a unei vieţi sociale benefice integrării lui. Confortul telefonului provoacă obezitate, mai ales că prin sedentarism creşte dorinţa de a mânca mai des şi haotic, astfel încât organismul se obişnuieşte cu acel regim de viaţă”, explică specialistul.

În acelaşi timp, psihologul Lenke Iuhoş recomandă părinţilor să introducă în programul de activităţi al copilului nu doar jocuri consumatoare de timp, ci mai ales consumatoare de energie, precum alergatul, fotbalul, plimbările prin parc sau drumeţiile pe munte.

Distruge relația părinte-copil

Nu în ultimul rând, joaca cu telefonul mobil distruge relaţia părinte-copil. Cel mic copiază comportamentul adulților. Părintele care utilizează des telefonul e perceput ca o persoană ocupată, care nu are timp de copil. Odrasla va face acelaşi lucru: se va refugia și se va calma în lumea dată de telefon. Îl va folosi ca pe o metodă de respingere, când va fi chemat la masă sau la teme şi va refuza să le comunice părinţilor problemele cu care se confruntă.

”Copilul va găsi mult mai repede răspunsuri pe internet, va primi mult mai repede şi mai uşor aprecieri, stimulente emoţionale, prin prezenţa iconiţelor de pe ecranul telefonului mobil decât de la părinte. Sfatul meu pentru adulți este acela de a reduce utilizarea telefonului doar la chestiuni urgente. Este bine să se dea răspuns la un mesaj rapid, mai ales dacă micuţul este afectat şi are nevoie de prezenţa adultului. Părinții trebuie să se bucure de timpul petrecut cu cei mici, astfel încât să îi ajute să devină adulți echilibrați”, conchide psihologul Lenke Iuhoş.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Telefonul performant crește copii anxioși și lipsiți de creativitate

Lasă un răspuns