Taragotistul Luță Popovici, o viață dedicată muzicii populare

În galeria numelor de artiști care, prin munca și virtuozitatea lor, au făcut și fac cinste muzicii populare bănățene, Luță Popovici a ocupat și va ocupa pe mai departe un loc al lui, binemeritat; căci nu e puțin lucru să ai în spate o carieră începută în urmă cu 57 de ani, în care nu ai stat nici o clipă departe de muzică.

Astăzi, colegii de breaslă și nu numai îi spun cu drag „maestre”, un apelativ mai mult decât potrivit pentru acest maestru al taragotului, al cântecului bănățean.

CITEŞTE ŞI: Reacţie după accidentul de pe autostrada Arad-Timişoara: „Trăiesc într-o ţară de proşti”

Venit pe lume la Domașnea, în județul Caraș-Severin, Luță Popovici a moștenit pasiunea pentru muzică de la tatăl său, care cânta la fluier, dar și vocal.

Când avea 16 ani, tatăl său i-a făcut cadou un taragot, iar Luță, autodidact, a învățat singur să cânte la acest instrument. Un an mai târziu, în 1961, intra în orchestra „Lazăr Cernescu” din Caransebeș.

Ajunge, în 1974, la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timișoara, și sfertul de veac petrecut acolo înseamnă nenumărate spectacole, turnee prin țară și străinătate, participări la emisiuni de radio și TV, ore petrecute în studiourile de înregistrări.

Luță și Anicuța Popovici. Tată și fiică, artiști dedicați muzicii populare bănățene

În anul 2004, Domașnea, localitatea sa natală, i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare, în cadrul unei festivități la care au participat mii de oameni.

CITEŞTE ŞI: Atenţie timişeni! Hoţii au o nouă metodă de a pune mâna pe lucrurile voastre

Luță Popovici este și astăzi conectat la lumea muzicii populare bănățene.

Și nici nu ar putea face acest lucru, deoarece Iancu și Anicuța, cei doi copii ai lui, i-au călcat pe urme: Iancu este un trompetist apreciat, iar Anicuța, o solistă îndrăgită. De altfel, în această săptămână, tatăl și fiica au lansat împreună melodia „Tinerețe, de ce pleci?” (linie melodică Luță Popovici, text- Anicuța Popovici).

Sunt, cele prezentate mai sus, doar câteva spicuri dintr-o biografie impresionantă, începută în urmă cu mai bine de jumătate de veac.

O viață de om pusă în slujba folclorului bănățean.

„Avem, în Caraș-Severin, doina și brâurile, iar în Banatul de pustă – sorocu’. Sunt unice. Brâurile și sorocu’ au pașii lor, cum nu găsești la nici un dans din țară.

Iar frumusețea doinei bănățene pur și simplu nu poate fi descrisă în cuvinte.

CITEŞTE ŞI: Crimă şocantă în judeţul Timiş. Un taximetrist a fost omorât, apoi, incendiat. Doi minori, principalii suspecţi. Update

Aș mai spune, despre cântecele bănățene, că arată, parcă, și firea omului din locul din care provin: e un alt temperament la jocul de munte, unde oamenii sunt mai aprigi și unde ritmul e mai alert, și altul la șes – mai lent, unde oamenii sunt mai așezați”.

Rugat să indice trei melodii preferate, maestrul Luță Popovici a început cu doina „Frică mi-i că mor ca mâine”, urmată de „Brâul de la Domașnea ” și „De doi de pe Valea Bistrei”.

Trei piese din frumusețea muzicii populare bănățene, slujită de mai bine de o jumătate de veac de maestrul Luță Popovici!


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns