Sute de credincioși, în pelerinaj la Maria Radna (GALERIE FOTO)

În zi de sărbătoare, oamenii credincioși – indiferent de vârstă, poziție socială, situație materială ori familială -, trec pragul unui lăcaș de cult. Fie că intră într-o biserică, fie că reușesc să ajungă la o mănăstire, credincioșii își aduc, astfel, recunoștința și gândurile de smerenie către Divinitate, convinși fiind că, astfel, vor găsi nebănuite resurse interioare pentru a merge mai departe pe drumul vieții.

Joi, este o astfel de zi, de mare sărbătoare, în care credincioșii ortodocși, dar și cei romano și greco-catolici prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului. Multe biserici și-au sărbătorit, în această zi, a venirii pe lume a Fecioarei Maria, hramul, iar pe cuprinsul județului Timiș în 50 de localități a fost rugă mare.

Au fost și timișeni, nu puțini la număr, care au trecut granița județului în Arad, și apoi Mureșul, pentru a ajunge la Basilica Maria Radna, impresionantul lăcaș de cult din Lipova. Principalul loc de pelerinaj din Dieceza de Timișoara, Basilica a fost, și în acest an, plină de credincioși.

În fapt, pelerinajul în cinstea sărbătoririi Nașterii Maicii Domnului a avut loc timp de trei zile, între 6 și 8 septembrie, perioadă în care au fost oficiate sfinte liturghii în limbile română, maghiară, bulgară şi croată și s-a recitat Rozariul în patru limbi.

Iar joi, începând de la ora 11, a fost celebrată Sfânta Liturghie Pontificală în limbile română, maghiară și germană. Pentru sutele de pelerini, au fost momente cu adevărat speciale, trăite într-un loc special.

Doritorii au putut să își cumpere, la plecare, diverse suveniruri cu însemne religioase, dar și lucruri trebuincioase în gospodărie, de la veselă la piese de mic mobilier, oferite spre vânzare de comercianții veniți la Lipova special pentru această zi.

Nu au lipsit nici alte diverse produse, aduse de regulă la iarmaroc, cum nu putea lipsi nici oferta culinară, cu micii și grătarele emanând un miros îmbietor pentru pofticioși. Și cum, la masă, se servește și un desert, cumpărătorii puteau alege, de la tarabe, dulciuri preparate în casă (batoane de ciocolată, prăjituri de diverse feluri, nugat).

Lumea putea alege și cu ce să își astâmpere setea: cu o apă rece, un suc sau o halbă de bere. Nu toți pelerinii au fost, însă, atrași de aceste oferte culinare, unii, în special cei veniți în grup, preferând să mănânce din pachetul adus de acasă.

Sunt, însă, aceste deosebiri, puțin importante într-o astfel de zi. Important este că toți cei prezenți au venit să o serbeze pe Maica Domnului, pe Fecioara Maria, cea aleasă de Dumnezeu să-l aducă pe lume pe Fiul Său! Cea care, nouă, tuturor, ne ascultă rugăciunile, ne ajută și ne ocrotește mereu!


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns