Stagiunea Teatrului Naţional, la ora bilanţului

Sâmbătă, de la ora 19, la Sala 2 are loc prima reprezentație a spectacolului „Rambuku” de Jon Fosse, în regia lui Mihai Măniuțiu. Spectacolul, în premieră națională, încheie o stagiune remarcabilă a „Naţionalului” timişorean, un sezon teatral orientat spre teme majore ale prezentului, atât la nivel social, cât și la nivel individual.

TNT este o instituţie culturală vie şi activă, deschisă către public şi nevoile lui, dar şi decisă să participe prin tot ceea ce face la o dezvoltare sănătoasă, creativă a comunităţii. Teatru contemporan, texte clasice recitite în cheie modernă, adaptări pentru scenă ale unora dintre operele esențiale ale literaturii române și universale, spectacole care traduc în limbaj dramatic cercetări sociologice și serii de interviuri, toate acestea au reprezentat mărci de identitate ale „Naționalului” în stagiunea 2016-2017.

În cifre, cei peste 44.000 de spectatori care au participat la cele 202 reprezentații din cele trei spații de joc ale Teatrului – Sala Mare, Sala 2 și Studio „Uțu Strugari” – în cele zece luni ale sezonului ce urmează să se închidă (acestora adăugându-li-se peste 10.000 de persoane care au vizionat spectacolele din modulul Outdoor al FEST-FDR 2016 și 2017), au cercetat alături de artiștii TNT teme precum ubicuitatea și permanența discriminării și a rasismului în societatea contemporană, au pus în discuție complexitatea relațiilor interumane și mecanismele comunicării, au explorat multiplele dimensiuni ale spiritului față în față cu istoria, iar lista poate continua. Patru premiere au fost scoase la rampă în această stagiune: „Controversa de la Valladolid” de Jean-Claude Carrière, în regia lui Radu Jude, „Frați” de Dave Williams, în regia lui Florin Piersic jr., „De ce iubim femeile” după Mircea Cărtărescu, regia Mihaela Lichiardopol, și „Rambuku” de Jon Fosse, regia Mihai Măniuțiu.

Parteneriatele și coproducțiile internaționale au fost o altă direcție pe care Teatrul Național a dezvoltat-o în această stagiune. Astfel, în luna decembrie, publicul a putut viziona spectacolul „Copii răi” („Sales Gosses”) de Mihaela Michailov, o coproducție a Teatrului Național din Timișoara și a CDN – Théâtre de la Manufacture din Nancy, un spectacol intens, având ca temă violența în școli. Șase luni mai târziu, TNT a programat o serie de reprezentații cu spectacolul „Gypsies”, o creație „werkgruppe2”, cu profunde implicații sociale, având la bază o cercetare realizată în Franța, Germania și România. Întregul proiect a fost realizat în coproducție de către Braunschweig Staatstheater (Germania), CDN – Théâtre de la Manufacture din Nancy (Franța) și TNT.

Sezonul teatral 2016-2017 a însemnat , de asemenea, finalizarea proiectului „Say it now!”, un parteneriat al „Naționalului” din urbea de pe Bega cu Compania B. Valiente din Oslo, proiect finanțat printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României. Realizatorii programului și-au propus să exploreze problemele tinerei generații într-o manieră care îi reprezintă cu adevărat pe protagoniști, căutând să acopere faliile de comunicare atât de adâncite de noile realități.

O altă particularitate a acestei stagiuni a fost organizarea a două ediții ale Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, între 25-30 septembrie 2016, respectiv în perioada 14-25 mai 2017. Ambele au concentrat direcțiile spectacologiei românești contemporane pe text de teatru autohton, asamblându-le în contextul european al momentului.

De asemenea, sezonul teatral 2016-2017 a fost marcat de participarea mai multor producţii timişorene la manifestări importante: Festivalul Național de Teatru („Meteorul”, „Prin vis” și „Scene dintr-o căsnicie”), Festivalul Internațional de Teatru Sibiu („Controversa de la Valladolid”), Festivalul de Teatru Tânăr Iași („Hamlet”), Festivalul de Teatru Clasic Arad („Hamlet”) și Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Arad („Vorbește cu mine!”). De asemenea, în urmă cu câteva zile, spectacolul „Rambuku” a fost selecționat să participe la Festivalul Național de Teatru, programat în luna octombrie a acestui an.

În sfârșit, un alt eveniment deosebit care a avut loc în această stagiune îl reprezintă organizarea la Teatrul Național din Timișoara a Galei UNITER. Ediția aniversară a acesteia din urmă a marcat și recunoașterea în plan național a valorii TNT, precum și a poziției și a rolului său în cultura românească. Instituţiei i-au fost acordate Premiul special pentru proiecte inedite și realizări remarcabile, privind realizarea Sălii 2, actrița Irene Flamann Catalina a fost recompensată cu Premiul pentru întreaga activitate, iar Mariana Voicu a fost, de asemenea, onorată cu Premiul pentru întreaga activitate pentru critică și istorie literară.

Între numeroasele provocări care ne asaltează prezentul, teatrul timişorean a găsit din nou resursele necesare pentru a oferi publicului un pol de stabilitate culturală care demonstrează în egală măsură coerența demersului său artistic și entuziasmul unui dialog constructiv şi asumat cu spectatorii.

Foto: ADRIAN PÎCLIŞAN


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns