Specialista în DOBOŞ! Torturile priceputei cofetare din Timiş au trecut Atlanticul. Care este REŢETA-MINUNE

Zeci de timișeni din zona Sânnicolau Mare plecați peste hotare se întorc de Crăciun pentru a mânca doboșul doamnei Stevca din Cenad. Alții, mai puțin norocoși, așteaptă să-l primească la pachet pentru a-și îndulci Revelionul.

Vasa si Stevca”În Germania, am trimis cu zecile. Tortul doboș cu zece foi al doamnei Stevca a ajuns chiar și în America, unde am prieteni. A rezistat bine la transportul în cala avionului. Gustul nu s-a alterat și nici ca aspect nu a avut de suferit substanțial”, spune viceprimarul din Cenad, Vasa Stefanovici.

Peste 300 de prieteni ai viceprimarului s-au îndrăgostit de tortul doamnei Stevca după ce l-au gustat la nunta acestuia în urmă cu mai bine de două decenii.

”M-am însurat în 1992, iar la 338 de invitați am avut 120 de torturi. Tortul miresei avea cinci etaje, iar pentru cele două perechi de nași am avut câte un tort cu două etaje. Și cele zece perechi de <<chelneri>>, cupluri căsătorite recent, primeau câte un tort. Au fost multe tipuri de dulciuri. Atunci la modă era tortul denumit <<Trunchi de copac>>. Dintre toate însă s-a detașat net doboșul cu zece foi. Dacă îl guști o dată nu mai vrei prăjituri făcute de alte mâini decât cele ale doamnei Stevca. E cel mai bun doboș din lume! Chiar dacă respecți rețeta, gustul nu e la fel”, spune Vasa Stefanovici.

 

O înmormântare și zeci de nunți

Stevca Perian a cochetat întotdeauna cu prepararea produselor de cofetărie, însă s-a apucat serios de treabă după un eveniment tragic care a avut loc în familia ei.

”Sunt născută în 19 iulie. În ziua când am împlinit 33 de ani am rămas văduvă. Aveam două fete de crescut și un salariu modest, în industria ușoară. Mă pricepeam însă la prepararea dulciurilor și oamenii din sat m-au susținut. Am învățat mai multe de la soacra mea, care a furat meseria de la nemțoaicele din sat ajutând la nunți”, spune doamna Stevca.

 

”Secretul e să ai timp și să fii calmă”

Multe femei din Cenad și din zonă care au gustat doboșul doamnei Stevca au încercat să-l prepare și ele acasă. Nu le-a reușit însă niciuneia.

”Secretul e să ai timp și să fii calmă. Eu când îl prepar mă gândesc numai la el. Un tort cu zece foi îl fac acum în două ore. Fac compoziția prima dată pentru cinci foi, iar ulterior pentru încă atât. Înainte preparam câte două foi o dată”, spune doamna Stevca.

Pentru cinci foi sunt necesare zece ouă și tot atâtea linguri pline de zahăr, precum și o cantitate similară de făină.

”Albușul îl bat cu telul, cu mâna, pentru că e mai aerisit față de cel făcut cu mixerul. Zahărul îl adaug treptat, în ploaie. Gălbenușurile se bat și ele puțin și se pun treptat, iar făina o dau prin sită, ca să fie aerisită. În tavă pun hârtie de copt, iar cuptorul îl reglez la 180 de grade. Coc cu două tăvi o dată. În cuptor le las nouă-zece minute”, spune doamna Stevca.

Procedura se repetă încă o dată pentru alte cinci foi, pentru că nu este bine ca toată compoziția să fie făcută într-o singură tranșă, deoarece ar sta prea mult și și-ar pierde calitățile.

„Crema o fac din zece ouă, jumătate de kilogram de zahăr și 750 de grame de unt…”

Cum decurge procedura şi de ce doamna Stevca se opreşte OBLIGATORIU la foaia cu numărul 9 aflaţi, EXCLUSIV, din ziarul „RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ” de miercuri, 9 decembrie!

 


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 Răspunsuri “Specialista în DOBOŞ! Torturile priceputei cofetare din Timiş au trecut Atlanticul. Care este REŢETA-MINUNE

  1. Ca Cenazean am cunoscut-o pe actuala sotie a lui Mircea Perian .Stefca si ma bucur foarte mult
    foarte mult ca a ajuns sa fie faimoasa
    Sanatate intregi Familli!
    Canadianul

Lasă un răspuns