Soarta satului natal al lui Ioan Dragalina atârnă de niște hârțogării

Opt miliarde de lei din vistieria statului a obținut fostul primar al comunei Bozovici, Aurel Miclea, ca să realizeze rețeaua de apă ce urma să deservească gospodăriile a mii de locuitori din arealul localității.

Banii s-au cheltuit, dar lucrarea s-a dovedit a fi aproape inutilă, pentru că apa, adusă din barajul de la Tăria, ajunge murdară în casele oamenilor, iar presiunea ei, în perioada verii, e foarte scăzută.

”Nu s-a ținut cont de aluviunile și de apa pluvială”, au fost de părere unii.

CITEȘTE ȘI: Timișoreanul Dan Negru dă de pământ cu autoritățile

Adrian Stoicu, noul primar al comunei sub administrația căreia se află și Prilipeț, satul natal al generalului Ioan Dragalina, a declarat că face demersuri pentru a eficientiza sistemul actual de alimentare cu apă, însă lucrurile nu sunt atât de simple când vine vorba de banul public.

”Vrem să efectuăm alte foraje, cu stație de epurare, astfel încât apa care ajunge în casele oamenilor să fie potabilă.

Pentru asta, însă, a trebuit să realizăm un alt proiect pentru care sperăm să obținem finanțarea guvernamentală, fiindcă nu prea se mai alocă fonduri pe programele naționale”, a explicat edilul-șef.

Apa nu este însă singura problemă a comunei. Satul Prilipeț și o parte din Bozovici nu dispun de rețea de canalizare.

Poate că în urmă cu câteva decenii acest lucru nu ar fi fost atât de stânjenitor, având în vedere că, pe atunci, canalizarea era accesibilă doar locuitorilor din mediul urban.

Astăzi, însă, este de neacceptat, nu doar prin prisma dreptului acestora la un trai de minimă decență, ci și pentru că infiltrarea dejecțiilor umane în sol și în apă crește considerabil riscul de infestare cu tifos, dizenterie, tuberculoză sau alte boli grave.

„Intenționăm să introducem și canalizarea. Dar de doi ani ne luptăm cu procedurile.

Acum suntem abia în faza de realizare a proiectului.

Dacă nu vom întâmpina alte piedici, estimez ca până la sfârșitul anului să fie finalizată și licitația pentru desemnarea constructorului.

Odată cu introducerea canalizării vom monta și apometre, gratuit, pentru că, în prezent, cei care sunt racordați la rețeaua de apă plătesc paușal”, a adăugat primarul Stoicu.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns