Se cere interzicerea Nutella. De ce e periculoasă

Ministrul francez al ecologiei, Segolene Royal, a susţinut că ar trebui să se renunţe la consumul cremei Nutella deoarece folosirea uleiului de palmier la fabricarea acestui produs alimentar a dus la o ‘despădurire masivă, care duce, la rândul ei, la încălzirea climatică’, informează AFP marţi.

Aceste declaraţii au fost făcute luni seara, în timpul emisiunii ‘Le Petit Journal’ a postului de televiziune Canal+, demnitarul cerând firmei producătoare, Ferrero, să utilizeze alte materii prime pentru obţinerea faimoasei creme tartinabile cu alune.

Totodată, Segolene Royal a pledat pentru o a treia revoluţie industrială, care să aibă în vedere protejarea mediului înconjurător, după ce, cu numai două zile în urmă, îşi anunţase intenţia de a interzice comercializarea unui cunoscut erbicid de la firma Monsanto, ‘Rounduo’, ca măsură de combatere a efectelor negative ale substanţelor chimice de acest tip. Franţa – care va găzdui summitul pentru combaterea schimbărilor climatice, organizat în decembrie, la Paris, sub tutela ONU – trebuie să conducă ‘ofensiva’ menită să pună capăt folosirii erbicidelor, a susţinut ministrul la postul de televiziune France 3, menţionează ziarul spaniol ‘ABC’.

Compania italiană Ferrero a refuzat să comenteze opiniile exprimate de ministrul francez despre produsul său vedetă, dar a dat asigurări că ‘este cu totul conştientă de implicaţiile legate de mediul înconjurător’, menţionând că a luat numeroase măsuri, ‘în special, în privinţa aprovizionării cu ulei de palmier’, care poate să funcţioneze în paralel cu respectul pentru mediul înconjurător. Firma, care se aprovizionează mai ales din Malaezia, Papua-Noua-Guinee şi Brazilia, a dat asigurări că se preocupă de trasabilitatea materiilor prime folosite şi de producţia durabilă de ulei de palmier.

AFP aminteşte că, la sfârşitul anului 2012, în Senatul francez s-a încercat, fără succes, instituirea unei suprataxe de 300 % pentru uleiul de palmier, considerat periculos pentru sănătatea umană, precum şi pentru cea a mediului, întrucât obţinerea acestui ulei vegetal presupune defrişări masive.

revistablogurilor.ro


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns