Sculptorul Rudolf Kocsis, invitat la Galeria „Calina”

Cei care vor trece luni, la ora 12, pragul Galeriei de artă contemporană „Calina” vor avea ocazia să-l întâlnească pe Rudolf Kocsis, care va vorbi despre proiectul său, intitulat „Dressed Madonna”.

„La începutul anilor ’90 am fost preocupat de localizarea creaţiilor mele în perimetrul satului natal multietnic Ţipar, judeţul Arad. Începând din această perioadă, mi-am diversificat creaţia vizuală îndreptând-o spre zona conceptuală.

Sursele au fost inventarul obiectual al gospodăriei familiei, completate cu elemente ale mitologiei personale. Primul proiect important al acestei perioade a fost <<Recuperarea kitsch-ului>>, o reconsiderare şi transformare plastică a peretarelor de bucătărie. A urmat extinderea procesului în zona tridimensională, prin reconsiderarea bibelourilor de porțelan şi asocierea plastică a acestora cu stilistica goticului târziu.

Ele au fost deconstruite-sparte şi ulterior reconstruite-recompuse în formate fragmentate nespecifice kitsch-ului, pe suprafaţa sculpturilor. Prin ciclul <<Garderoba bunicului>> am recontextualizat hainele acestuia prin gestul îmbrăcării, dar şi prin transpunerea conceptuală a obiectelor vestimentare în lemn”, mărturiseşte invitatul de la „Calina”.

Rudolf Kocsis este conferenţiar la Facultatea de Arte şi Design Universitatea de Vest Timişoara, unde predă problematica obiectului în sculptură. Expoziţia sa cu titlul „Recupererea kitsch-ului” a putut fi vizitată în 1997 în oraşul de pe Bega, la Galeria „First”. Pe lângă proiectele personale („3xArad”, Galeria Pilsen, Cehia, 2009 şi „Urme 50”, Muzeul de Artă Arad, 2013), este prezent şi în activităţi curatoriale precum cele ce au vizat „01010101 … expoziţie”, deschisă la Bucureşti (1994), „La cinquieme triennale internationale des jeunes talents” de la Charleroi, Belgia (1997) sau La sculpture quadrennial „European Space” din Riga, Letonia (2004). Lucrările lui obiectuale au fost prezentate în cadrul expoziţiei „La sculpture contemporaine roumaine” de la Muzeul Ianchelevici din La Louvière, Belgia (2007).

El este invitat la „Calina” în cadrul programului „ArtistheTeacher”, inițiat de Bogdan Rața împreună cu Alina Cristescu, în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design Timișoara. Lansat la începutul acestui an, acesta a oferit celor pasionaţi de artele vizuale prilejul de a participa la conferințe, dezbateri, sesiuni de performance, expoziții, prezentări și workshop-uri.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns