SCANDALOS! Blocurile mansardate, un pericol pentru siguranța timișorenilor

bloc mansardat

Mansardarea a devenit un fenomen tot mai întâlnit în ultimii ani. Sute de blocuri din Timișoara au fost ținta acestei soluții bizare, promovată de firmele de construcții, tolerată și chiar încurajată de autorități și servită locatarilor. În foarte multe cazuri, consecințele au fost dezastruoase, cu pagube care nu mai pot fi recuperate.

Cazul pe care vi-l prezentăm acum este doar o mostră din mecansimul cu care unii constructori manipulează piața de profil, ajungând să câștige sume uriașe, în timp ce locatarii rămân cu pagube imense. Totul este tolerat de municipalitatea condusă, cu măreţie, de Nicolae Robu.

Plouă cu găleata, gratis

Proprietarii imobilului din Strada Ecoului nr. 1 (Calea Lipovei) au luat cea mai proastă decizie din toată istoria blocului. În 2007, la presiunea făcută de o firmă de construcții (susţinută de anumiți locatari, cum se întâmplă în majoritatea cazurilor), s-a decis vânzarea acoperișului. Manipularea a urmat formula clasică, bazată pe cuvântul magic: gratis.

ploua in blocPe scurt, li se spune proprietarilor că se izolează blocul, se schimbă țevile și ușa de la intrare, fără nici un cost. Tot ceea ce trebuie să facă locatarii este să cedeze acoperișul blocului, pe care constructorul urmează să ridice patru locuințe.

Înșelăciunea e evidentă din start: izolarea, schimbarea țevilor și montarea unei uși nu au cum să echivaleze cu patru apartamente, a căror valoare totală ajunge până la 150.000 de euro! Manipulați, oamenii cred, însă, că li se oferă totul gratis, inclusiv apa care curge în blocuri, în toate cazurile unde există mansarde.


Pericol de calamitate

La blocul din Strada Ecoului, problemele au început în urmă cu doi ani, când firma s-a apucat de lucrări. Brusc, după decopertare, apa a inundat absolut toate apartamentele din bloc, de la etajul patru până la parter! Oamenii erau disperați, stăteau și noaptea să golească ligheanele, în timp ce în apartamente ploua cu găleata.

mansardare”Era ceva de nedescris! Parcă nu se mai oprea, a curs apă vreo trei luni…”, spune administratoarea imobilului.

Apoi, a venit ninsoarea: alți bani, altă distracție, pentru că firma nu a vrut să-i despăgubească pe cei de la etajele inferioare, oferindu-le o zugrăveală doar locatarilor de la etajul patru, unde era dezastru total, începând cu aparatura și terminând cu mobila.

Oamenii au sperat că problemele vor dispărea după ce se vor încheia lucrările și vor scăpa de zgomot, mizerie și apă care nu se mai oprește. Au trecut doi ani și problemele tot nu au fost rezolvate: blocul mustește de apă, pe casa scării, prin apartamente, pe la uși, totul e ud.

Mai grav este că, acum, locatarii se tem de pericole și mai mari: cele patru apartamente de la mansardă au fost racordate separat la sursa de curent electric și nu există garanții că nu ar putea avea loc o calamitate, mai ales în aceste condiţii, de umiditate constantă. De aceea, o mare parte a locatarilor și-au asigurat locuințele, pentru a atenua o eventuală pagubă. Care va veni tot gratis, așa cum s-a întâmplat cu izolarea și ușa blocului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “SCANDALOS! Blocurile mansardate, un pericol pentru siguranța timișorenilor

  1. Am cumparat apartament la etajul patru intr-un bloc mansardat. Intr-un an si jumatate de cand stau aici am fost inundata de vecinii de deasupra de vreo trei ori. In plus, la balcon mi s-a lasat plafonul atat de tare din cauza greutatii incat abia mai pot inchide usa si geamurile. Mansardele sunt din tabla galvanizata care sta sa se desfaca, iar caz de „accident”, toti locatarii blocului vom fi obligati sa contribuim la reparatii, pentru ca sunt intabulate. Unde mai pui ca nu s-a facut nici cea mai mica reparatie la bloc in contul acordului dat de vecini.

  2. Prostia este in primul rand a locatarilor zgarciti care daca ar fi construit acoperisul pe banii lor aveau urmatoarele avantaje:
    – nu aveau inca patru apartamente cu n locatari care sa tropaie pe scari
    – nu erau inundati in timpul lucrarilor si dupa aceea
    – nu ar mai fi reparat ulterior un acoperis din tabla ordinara (bun comun al blocului) luat de vant la prima furtuna
    – nu existau probleme in plus de reparatii datorita unor instalatii de utilitati extinse fara modificarea celor existente
    Din punct de vedere al protectiei la cutremure blocul este incarcat cu cateva zeci de tone in plus dar fara consolidarea structurii existente. In mod sigur vor fi primele care la cutremur vor fi un morman de moloz!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *